Реклама / Ads
0| 3931 |29.04.2022 НОВИНИ

ВСС отказа магистрати да участват в международна комисия за руските престъпления в Украйна

.
Източник: БГНЕС
Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна.
 

Покана за това е била получена от Полша, но ВСС единодушно я прие само за сведение като счете, че не е целесъобразно да участва в комисията.

 

На 5 април Министерството на външните работи на Полша изпрати нота до всички дипломатически мисии и международни организации в страната, с която ги уведоми, че по инициатива на министър-председателя Матеуш Моравецки ще бъде създадена Международна комисия, която да документира и установи руските престъпления на територията на Украйна, в частност в Буча, Ирпен, Гостомел, Мотизин, при необходимост и на други места.

 

Идеята е във въпросната комисия да бъдат включени лекари, специалисти по съдебна медицина, патолози, юристи, прокурори, полицейски служители, криминалисти и други експерти. Комисията ще работи на територията на Украйна в сътрудничество с украинските власти. Очаква се тя да изготви доклад, който да бъде представен публично.

 

Посолството на Полша у нас е изпратило информация за това до министерствата на външните работи и на правосъдието с молба българските власти да излъчат представители в състава на комисията.

 

Министерството на правосъдието на свой ред е уведомило с писмо ВСС, в което казва, че ако кадровиците преценят, че в състава на Международната комисия могат да бъдат включени представители на съдебната власт, своевременно да бъде уведомено.

На заседанието на ВСС вчера беше посочено само, че е получена информация от Полша за създаването на Международна комисия за военните престъпления в Украйна, без повече подробности.

 

Бяха предложени два варианта на решение. Първият беше писмото да се приеме за сведение като се счете, че е нецелесъобразно в състава на Международната комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна да бъдат определяни за участие представители на съдебната власт.

Вторият вариант предвиждаше, че ВСС изразява принципно съгласие за участие в комисията, като изпраща информацията на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и главния прокурор Иван Гешев с молба да определят съдии и прокурори за включване в състава.

 

Без дебат ВСС единодушно подкрепи първия вариант за решение, пише news.lex.bg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3018 |29.04.2022 Магистратите обсъждат какво ще правят със СРС-та, разрешени от закрития спецсъд . 0| 3299 |28.04.2022 От Испания Радев отказа коментар по „злободневни български теми“, но не пропусна да нахока Петков . 0| 26673 |27.04.2022 Ексшефът на „Кинтекс“: Нинова ме уволни след като отказах да плащаме на офшорка . 0| 2940 |26.04.2022 БСП отказаха да ходят в Киев. Категорични са - без оръжие за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads