Реклама / Ads
0| 3417 |25.03.2022 НОВИНИ

Втори ден от срещата на върха на Европейския съвет. Участват Петков и Байдън

.
Източник: БГНЕС
Втори ден от срещата на върха на Европейския съвет. Евролидерите и Съединените щати с общо становище. В него се изразява готовност да се предприемат допълнителни санкции срещу Русия и Беларус и да се предотвратят опити ограниченията, които са им наложени, да бъдат избегнати.
 

В заседанието на европейските лидери участва и американският президент Джо Байдън. Според него в момента най-важно е демокрациите по света да демонстрират единство. На заседанието са обсъдени и възможности за сътрудничество между ЕС и САЩ за намаляване на зависимостта от руски енергоносители.

 

Чрез видеоконферентна връзка към лидерите се обърна и президентът на Украйна - Володимир Зеленски. Според него страната му трябва да стане част от Европейския съюз възможно най-скоро. Ние вярваме във вас, вярваме в Евросъюза. Но не отлагайте членството ни така, както се случи със санкциите срещу Русия, каза Зеленски.

 

"Искам да Ви благодаря. Вие сте единни и сте единни заради нас. Оценяваме го. Наложихте санкции - благодарни сме Ви. Това са сериозни действия. Но малко закъснели. Защото, ако бяха превантивни санкциите, Русия нямаше да започне война. Или поне никой не знае със сигурност. Но все пак беше възможно", заяви украинският президент Володимир Зеленски.


Премиерът Кирил Петков ще участва и на днешната срещата на европейските лидери. Позицията на България е, че войната, водена от Русия срещу Украйна, е огромен конфликт със значителни глобални последици. Кирил Петков е на мнение, че държавите членки на ЕС и НАТО трябва да продължат да бъдат единни и решителни в своя общ отговор към непровокираната руска агресия.

 

Акцентите в разговорите днес ще бъдат високите цени на електроенергията и елиминирането на руската газова зависимост.

 

Още вчера председателят на Европейската комисия - Урсула Фон Дер Лайен заяви, че Брюксел няма да позволи на Русия да заобикаля санкциите като изисква рубли за доставките й на петрол и газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3031 |24.03.2022 Радев след срещата на върха на НАТО: Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война . 0| 2844 |24.03.2022 Президентът и премиерът ще участват в срещи на върха в Брюксел заради войната . 0| 3083 |23.03.2022 Президентът, Генчовска и Заков заминават в Брюксел за извънредна среща на върха на НАТО . 0| 3033 |22.03.2022 Втори транш: Министри от ЕС одобриха 500 млн. евро за отбраната на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads