Реклама / Ads
0| 2903 |20.08.2022 НОВИНИ

За втори път: Навални празнува „втория си рожден ден“ от затвора

.
Алексей Навални Източник: БГНЕС
„20 август. За втори път отбелязвам втория си рожден ден - денят, в който се опитаха да ме убият, но по някаква причина аз не умрях. Кремъл е толкова бесен, че оцелях, че първо ме затвориха за 3,5 г., а след това ги увеличиха на девет“. С тези думи руският критик Алексей Навални отбеляза втората годишнина от неуспешния опит да бъде отровен. Навални е в затвора от януари 2021 г.
 

Две години по-късно той си спомня:

 

„1. Наказателното дело така и не беше образувано, за да не лежи Путин. Нямаше официално разследване.

 

2. Досега не разбрах каква е позицията на руските официални лица:

 

- Навални не е отровен с „Новичок“, той сам изпадна в кома.

 

или

 

- Навални е отровен с „Новичок“, но не от нас, а от западните разузнавателни служби с цел провокация.

 

Официалните лица, като се започне от най-високо ниво - от Путин, стриктно се придържат към двете версии едновременно.

 

3. Почти всички преки членове на групата убийци са открити и идентифицирани. Всички те са служители на ФСБ. Доказано е, че те са отговорни за няколко неуспешни опита за отравяне (Дмитрий Биков, Владимир Кара-Мурза) и няколко убийства (Никита Исаев, Тимур Куашев, Руслан Магомедрагимов). Най-вероятно това е върхът на айсберга.

 

4. Никой от групата на ФСБ не е подведен под отговорност. С изключение, може би, на Константин Кудрявцев, нещастен химик, който ми разказа по телефона подробностите за опита за убийство. Той изчезна и изглежда, че самият той е бил убит.

 

5. От факта, че оцелях, Кремъл се разстрои толкова много, че ме оставиха в затвора първо за 3,5 години, а след това – за 9 години.

 

6. Цялата тази ситуация изложи толкова много както самия Путин, така и неговата система, показа не само престъпност, но и нефункционалност, провал на неговия режим, което, очевидно, силно повлия на цялата политическа система на Русия. Тази система захвърли всякаква маска и до края на януари 2021 г. стана репресивна и авторитарна без никакви резерви.

 

Ето какво означава неуспешно намазване на гащи с „Новичок“, завършва Навални публикацията си в Instagram.

 

Днес върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел разкритикува Русия за репресията срещу Алексей Навални и призова за незабавното му освобождаване.

 

„Комисията продължава да осъжда остро опита за отравяне на Навални и призовава Русия да се придържа към ангажиментите си по линия на Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, заяви Борел.

 

Във видео обръщение германският канцлер Олаф Шолц изтъкна, че днес - на фона на войната срещу Украйна, е още по-важно да помним какво се случи с Навални.

 

„Свободата и демокрацията в Русия бяха застрашени и преди войната. Но сега свободата на изразяване е в още по-голяма опасност и много хора се страхуват да изразяват мнение. Навални се бореше за своето убеждение, че човек живее най-добре в демокрация и правов ред“, заяви Шолц.

 

На 20 август 2020 г. Навални се почувства зле по време на полет от Томск, където участва в предизборни срещи, за Москва. Дисидентът бе приет в кома в болница в Омск след аварийно кацане. След напрегнати преговори руските власти разрешиха Навални да бъде транспортиран до Германия, където бе лекуван.

 

Пет месеца по-късно - на 17 януари 2021 г., Навални се върна доброволно в Русия въпреки всички предупреждения, че ще бъде арестуван. Той беше задържан на летище „Шереметиево“, след като десетки негови привърженици се събраха да го чакат на определеното за този полет летище „Внуково“.

 

Последваха и двете присъди, като по всеобщо мнение обвиненията са скалъпени. До момента Навални е зад решетки, като в последните дни имаше съобщения, че е преместен в "затвор в затвора" в печално известния с мъчения и тормоз затвор в Мелехово.

 

През цялото време Русия отрича да има нещо общо с отравянето на Навални. Още през декември 2020 г. обаче разследване на „Белингкат“ и група медии установи осем служители на руската федерална служба за сигурност, които са участвали в операцията. Един от тях - химикът Константин Кудрявцев, признава подробности пред Навални, че отровата е била поставена по бельото на политика, а не в храната и чая му.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4105 |19.08.2022 Експерти: Ако АЕЦ Запарожие спре да работи, в Украйна може да се повтори катастрофата с „Фукушима-1“ . 0| 2698 |17.08.2022 Навални призова Запада да санкционира шефа на „Газпром“, а САЩ - Абрамович . 0| 2702 |16.08.2022 Натикаха Навални в карцер. Опитал да сформира профсъюз с други затворници . 0| 3135 |15.08.2022 Успение Богородично е! Празнува Мария

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads