Реклама / Ads
2| 2500 |27.05.2023 НОВИНИ

Вучич: Сърбия ще продължи да защитава твърдо и непоколебимо своя народ

.
Вучич: Сърбия ще продължи да защитава твърдо и непоколебимо своя народ Източник: БГНЕС
Съветът за национална сигурност на Сърбия проведе спешно заседание, свикано от президента Александър Вучич след вчерашните сблъсъци в Северно Косово, където косовската полиция въведе със сила албански кметове на Звечан и още две общини със сръбско мнозинство.
 

В заседанието участваха премиерът Ана Бърнабич, министърът на отбраната Милош Вучевич и други министри, началникът на Генералния щаб ген. Милан Мойсилович и ръководителите на структурите за сигурност, председателят на парламента.

 

След разговорите, президентът Александър Вучич написа в социалните мрежи, че Сърбия ще продължи да защитава твърдо и непоколебимо своя народ.


Великобритания, Германия, Италия, Франция и Съединените щати осъдиха остро действията на косовското правителство срещу сърбите в Северно Косово, при които пострадаха най-малко 15 души.

 

Руското посолство в Сърбия също осъди действията на косовските власти. Мироопазващата мисия на НАТО засили патрулите си в засегнатия район, а сръбската армия бе приведена в повишена готовност. 


Около 50 000-те сърби, живеещи в четирите общини в Северно Косово бойкотираха местните избори на 23 април и заявиха, че няма да работят с новите кметове - всички от албански партии. 

 

Снощи десетки хиляди се включиха в голям митинг пред парламента в Белград в подкрепа на президента Вучич, организиран в отговор на демонстрациите срещу него, избухнали след инцидентите с масови убийства в Сърбия.

 

В речта си той съобщи, че се оттегля от ръководството на Сръбската прогресивна партия, но според наблюдатели този ход не е от особено значение за управлението на страната. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2898 |27.05.2023 В Сърбия свикват Съвета за национална сигурност заради напрежението в Северно Косово . 0| 2443 |25.05.2023 Сърбия все още плаче: Продължава лечението на тежко ранени пациенти след масовите стрелби . 10| 3466 |22.05.2023 Анализаторът Пл. Димитров: Правителствата с ротиране на премиера не са чудо невиждано. Докога ще продължи достлука? . 2| 2681 |19.05.2023 12 000 полицаи ще охраняват училищата в Сърбия, въвежда се системата ”Пазя те”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads