Реклама / Ads
5| 2326 |28.06.2024 НОВИНИ

Закон "Атентат" в Словакия: Доживотна охрана за Фицо и ограничаване на протестите

.
Роберт Фицо
Парламентът в Братислава одобри доживотна охрана и издръжка за премиера Роберт Фицо и ограничения върху протестите в близост с институции. Медии нарекоха проекта закон "Атентат", четирите предложения на опозицията не минаха и нейни представители заявиха, че ще оспорват текста пред Конституционния съд и Европейския съд по правата на човека.
 

След две седмици подготовка парламентът одобри закона със 79 срещу 63 "против" от присъстващите. За бяха всички членове на правителствената коалиция от "Смер", "Хлас" и Словашката национална партия (СНС). Проектът бе подготвен от правителството по ускорена законодателна процедура след покушението срещу Фицо ("Смер"), пише "Дневник".

 

Засилват се и сигурността на жилищата на политиците и нови резиденции за президента, премиера и председателя на парламента, които ще бъдат осигурени от МВР. Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещток вече обяви, че министерството разглежда 11 сгради. През лятото те ще ги анализират и ще определят кои от тях могат да станат нови резиденции на висшите служители.


Депутатите се съгласиха с пожизнена защита и пожизнена пенсия не само за бивши президенти, но и за дългогодишни премиери и председатели на парламента, които са били на поста повече от два пълни изборни мандата. Днес на този профил отговаря само Фицо. Вицепремиерът Роберт Калинак каза пред журналисти миналата седмица, че премиерът не е знаел предварително за това.


"Смер" защитава доживотната заплата за дългогодишни висши политици с обяснението, че след години, прекарани на поста, в които те често предизвикват поляризация в обществото, не можели да се върнат към нормален живот.


Голяма част от lex atentat се състои от нови правила за събранията, описва изданието Dennik. Вече няма да може да се протестира пред домовете на хората заради професията им. В бъдеще протестите ще бъдат забранени и пред домовете на лекари и журналисти, защото според управляващите това било не заради професионалните им качества, а заради политическите им позиции. Подобни протести нарушавали личния живот не само на семейството на политика, но и на техните съседи.


Протестите пред сградата на правителството, парламента или пред президентския дворец също ще бъдат ограничени - няма да може да се организира събитие, по-близо от 50 метра от такива сгради. Това означава, че проблем може да възникне например на средно големия площад "Ходжов" в Братислава, където се намира президентството.


Законът позволява забрана на събития в случай на възможно нарушение на правото на неприкосновеност на личния живот и правото на мирно използване на дома - ако например хора от една жилищна сграда са се съгласили, че не искат наблизо такова събитие. По време на дебатите бе обърнато внимание, че такава формулировка отваря вратата и за злоупотреба със забраната за отмяна и на концерти например.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3693 |28.06.2024 Шефът на офицерите от "Атлантик": Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал . 3| 62513 |28.06.2024 Важно за всички със сметка в лева и евро в банката: Обявиха голяма разлика в лихвата . 8| 27477 |28.06.2024 Откриха законови нарушения в предаването „Игри на Волята“ на арестувания Нико Тупарев . 12| 4268 |28.06.2024 Рашков към Калин Стоянов: Да не се прави на Шерлок Холмс! Не знае къде се намира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads