Реклама / Ads
36| 13137 |09.01.2022 НОВИНИ

По закона на Левски много кадри от ГЕРБ щяха да са гушнали букета

.
Колко политици биха се заклели днес пред тези символи?
Българите много обичаме да се хвалим с историята си. Но в повечето случаи за да си начешем патриотарското его. Рядко извличаме поуки от миналото, нито сме запазили някои от най-важните и полезни традиции.
 

Например Крумовите закони. От време на време някой историк ще припомни нещичко и дотам. Ако използвахме смисъла на неговия правен кодекс, описан във византийската енциклопедия „Свидас“, сегашната парламентарна група на ГЕРБ, а и част от тези на ДПС и БСП щяха да са неми и едноръки. Зловещо звучи, но така са наказвани лъжците и крадците. Да ги разпознава всеки отдалече. Теофан Изповедник пише, че Крумовото законодателство е дало равни права, но и задължения на всички в Първата българска държава. Затова е била толкова силна.

 

Васил Левски пише в Устава на БРЦК:

 

- Ако някой, бил Войвода, бил член на комитета, бил вънкашен, бил кой бил, дръзне да издаде нещо на неприятеля ни, ще се накаже със смърт.

- Ако някой от влиятелните българи, или Войвода, подкупен от чуждо правителство или от друго частно лице, поиска да ни пречи на работите под какъвто начин и да било, такъв ще се счита за неприятел и ще се наказва със смърт.

- Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система ,Демократска република“ и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна (в смисъл конституционни монархия) система, то и таквизи ще се считат за неприятели на Отечеството ни и ще се наказват със смърт.

- Ако някой от служащите, като председателят и др., поиска да злоупотреби със служебната власт, за пръв път ще се лиши от служба; повтором ще се извади съвсем, като по-напред да подпише за грешката си и да я поднесе писмено на комитета-ако и така не изпълни, ще се накаже със смърт.

- Ако някой от касиерите издава за нещо пари без знанието на комитета, или дръзне да вземе и усвои и най – малка част от поверените му пари ще се накаже със смърт.

 

Как се вместват трите управления, министрите и политиците на ГЕРБ и самият Борисов в тези критерии?

 

По последна информация точен срок за построяване на АМ „Хемус" няма и не може да има. Защото са сключени договори между държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД за доставка на материали и за наем на техника, включително за доставка на озеленяване, но договор за строително-монтажни дейности няма. 240 километра от АМ „Хемус“, които не са изградени, са разделени на 10 участъка. Един-единствен от тях е узаконен. Останалите 9 участъка са по схемата „ин хаус“. Вече са преведени 1,3 млрд лева на фирми, но колко от тях са кухи - не е ясно още. Общо са заделени над 4 млрд лева.

 

Същото, дори още по-абсурдно, е положението с т.нар. тунел под Шипка. Ние вече щяхме да сме го започнали, - пъчи се гордо Борисов. Новата власт била съсипала мечтата на габровци за тунел. Е да, но за такъв проект няма нито план, нито чертеж, дори описани намерения. НУЛА! Нула, нула и пак нула! От 2014 г. само лакърдии и нищо черно на бяло.

 

През 2019 габровци протестираха и искаха оставките на тогавашното вице на Борисов Томислав Дончев и кметицата Таня Христова. Един гражданин пред тв камери се провикна: "Томиславе, ако бях на твое място, нямаше да се появя в града". След това демонстрантите освиркаха Христова и не и дадоха думата.

Как се чувстват днес габровци, когато научават колко безпардонно са им хвърляли прах в очите?

 

Теменужка Петкова, бивш енергиен министър в неделя сутрин по бТВ надмина и най-големите пропагандатори на борисовото управление, като обяви, че Борисов е направил толкова, колкото никой след това не може да направи. Гьонсурат? Не, Теменужка Борисова... Нито дума за предателските договорки с Газпром и Кремъл, сключени от Борисов. За лъжите и подлостите около азерския газ. За 12-годишната сага около конекторната връзка с Гърция. За 3-те милиарда народна пара, закопани с тръбите на Турско/Руски поток...

 

Каква би била съдбата на тези хора, ако прилагахме критериите на Апостола? Не смъртни присъди, то е ясно, но закона като закон. Големият въпрос е: Защо не го прилагаме?

 

Д-р Димитър Попкутуев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5475 |08.01.2022 Министър Н. Йорданова за писмото на Гешев: Не е натиск да търсиш отговорност за неизпълнение на закона . 26| 4012 |05.01.2022 Лекар: Ковид е много тежък вирус, губим цели семейства . 42| 14235 |03.01.2022 Еленко Божков: Много от битовите абонати ще са пред фалит заради високата цена на природния газ . 11| 7251 |01.01.2022 Премиерът Кирил Петков честити Новата 2022 година в компанията на едно от многото талантливи деца на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads