Реклама / Ads
17| 6975 |07.12.2011 НОВИНИ

Закопчаха адвокат на "Октопода" при взимане на подкуп

.
Адвокат Николай Велков, който е обявен за мозъка на "Октопод" бе заключен за изнудване в сряда, съобщиха от МВР.
 

 

Арестът станал час, след като юристът даде обширна пресконференция в БТА, на която обяви, че шефът на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Цветан Василев е "поръчал" той да бъде обвинен и осъден, като за целта вече били осигурени конкретни прокурор и съдия, а медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски платил "шестцифрена сума".

 

Причината за задържането на Велков бил сигнал, че изнудва ромския бизнесмен Кирил Кирилов - Киро Японеца, оцелял след два атентата преди няколко години, съобщи пред БНР шефът на ГДБОП Станимир Флоров. Той уточни, че подчинените му заключили юриста в момента, когато получавал поисканите пари.

 

"Исканата сума е 20 000 лева. Създадена е организация за документиране на всички действия, така че се надяваме, че ще имаме достатъчно доказателства за това, че задържаното лице е оказвало натиск и насилствено е искало пари от г-н Кирилов", добави Флоров с уточнението, че изнудването целяло Велков и Кирилов "да оправят взаимоотношенията си и да не минават през съда".

 

Преди две седмици задържаният пострада при сбиване, като след това обяви, че именно Японеца го е ударил по лицето, без да е бил предизвикан с нищо. По думите му двамата се видели в ресторант "Глориямар". Велков поздравил Японеца, който му отвърнал с удар в лицето и му счупил носа.

 

Инцидентът между двамата така и не бе коментиран официално от ръководството на МВР, като в пресата бе оповестено единствено, че на мястото на инцидента е бил изпратен патрул, който заварил само част от персонала на заведението. Дали Велков е подал жалба срещу Японеца така и не стана ясно.

 

Велков е един от хората, които водят дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Повод за иска срещу МВР шефа станаха думите му, че адвокатът бил оправдан неправомерно от съда по легендарното дело "Опицвет". 

 

Велков обаче никога не е бил подсъдим по делото "Опицвет", а само бе зрелищно арестуван през 1998 г. в центъра на Пазарджик, когато бе разкрита нарколабораторията в едноименното софийско село. Според полицията машината за таблетиране на амфетамин е купена от фирмата "Амон Ра", която по това време е собственост на Велков, който държи няколко аптеки в Пазарджик. Тогавашният наблюдаващ прокурор по делото Маргарита Попова обаче така и не събра доказателства в тази посока и той не бе обвинен.

 

На последните кметски избори Николай Велков бе кандидат-кмет на Пазарджик, излъчен от РЗС.

 

През последните седмици адвокатът активно се включи в разразилата се медийна война между собствениците на вестниците "Труд", "24 часа" и "България днес" - Любомир Павлов и Огнян Донев и на "Нова българска медийна група", издаваща редица издания като "Монитор", "Телеграф" и "Всеки ден" - Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

 

Велков на няколко пъти отправи атаки към банкера Цветан Василев, свързван с част от финансирането на "Нова българска медийна група", като директно го заподозря, че заедно с Пеевски стоят зад побоя, нанесен му от Японеца.

 

Преди ареста си в сряда юристът свика пресконференция на тема "Корпоративна банка и връзката й със службите за сигурност или кой е истинският "Октопод". По време на брифинга той разказа, че КТБ е "непряко свързана" с ръководството на ДАНС, тъй като заместник-шефът на агенцията Иван Драшков бил близък с Василев.

 

Според Николай Велков доказателство за близките им отношения бил фактът, че синът на Драшков - Иван Драшков-младши, е изтеглил кредит от КТБ на стойност 12 милиона лева, въпреки неособено зрялата си възраст.

 

Самият Драшков-младши стана обект на сериозен медиен интерес през октомври 2008 г., когато тогавашният столичен кмет и настоящ премиер Бойко Борисов обяви, че е разкрил опит за крупна измама с общинска земя, в която се оказа замесена фирмата на брата на Драшков-старши - Петър. Оттогава насам прокуратурата отказва да коментира хода на разследването с единственото обяснение, че работят усилено.

 

Покрай скандала с опита за присвояване на 14 декара общински имот в кв. "Стелбище" с фалшив подпис на Борисов, стана ясно още, че тогава едва 25-годишният Драшков-младши е горд собственик на фирмата "Ай Ти Ди Груп", инвеститор на суперлуксозния комплекс от затворен тип до езерото в кв. "Дружба". Тогава той обясни пред медиите, че "финансирането на обекта е чрез 100% банкови заеми".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4761 |03.12.2011 Закопчаха 5-ма, тарашили имот на Цар Киро . 12| 6157 |01.12.2011 Адвокати на „Килърите” скочиха срещу журналистите . 17| 6518 |30.11.2011 "Октопода" се отърва от спецсъда . 18| 5177 |22.11.2011 След правозащитниците и адвокати скочиха срещу Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads