Реклама / Ads
0| 3219 |24.06.2022 НОВИНИ

Заков: Политиците след избори да имат едно наум - БА чака със своите проекти

.
Драгомир Заков Източник: БГНЕС
”Когато политиците в бъдеще след избори работят по конституиране на българския парламент, винаги трябва да имат едно наум, че Българската армия чака. Тя чака със своите проекти.” Това каза пред Нова нюз министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.
 

За изтребителите Ф-16, които ще получим по договор със САЩ, той коментира.„До края на този месец, най-късно началото на следващия, очакваме да получим окончателна оферта от САЩ, така че да може да се движим вече към одобряване на проект в парламента. И тук е важно да се каже, че очакването на армията ще бъде да има работещ парламент. Тук политическата отговорността е важна.”

 

На въпрос ще купуваме ли стари Ф-16, докато чакаме новите, Заков отговори: „Има задвижени процедури не конкретно Ф-16, за различни видове самолети, за да имаме всички видове опции. Няма решение, все още сме в процес на изясняване.”

Заков потвърди, че за новата бойна група под командването на Италия у нас очакваме около 800 италиански военнослужещи. „Точната цифра не я знаем, но между 700 и 800 италиански военнослужещи, при ротация може да са повече,” посочи той. Към бойната група има интерес от Гърция и други държави членки на ЕС „Те ще се допълнят с наши способности,” подчерта министърът.

 

За възнагрежданията в БА той посочи, че има конкретен план, предоставен на МФ. В него има няколко варианта за възнаграждения с фокус върху уязвимите части от военнослужещите. Той уточни, че това са младите войници и офицери, които посрещат най-силно негативите на инфлацията.”

 

„Не говорим за процент, равен за всички. Но предложението е всички да получат увеличение на възнагражденията,” каза Заков.

 

Като едно от трудните решения той определи проблема с работещите военни пенсионери. Те са под 10%, утчони той. „За мен не е приемливо да се получава едновременно заплата и едновременно пенсия. В един момент се получава доста голяма разлика във възнагражденията за една и съща длъжност.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3152 |24.06.2022 Христо Иванов след решението за РСМ: Постижение за българската дипломация . 0| 2909 |24.06.2022 Националът Тодор Неделев с емоционална изповед след катастрофата . 0| 3220 |24.06.2022 Чужди медии: Компромис в последна минута? Ще падне ли ветото на България срещу РСМ? . 0| 3870 |23.06.2022 Любомир Кючуков: Българската дипломация си свърши работата в Европа, но политиците ни се провалиха у дома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads