Реклама / Ads

0| 2712 |18.03.2022 НОВИНИ

Заков за визитата на Остин: Ясно показваме, че България е надежден съюзник на НАТО

.
Драгомир Заков, Лойд Остин Източник: БГНЕС
С това посещение ясно показваме, че България е надежден съюзник на НАТО. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков след като заедно със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин се срещнаха с български и американски военнослужещи, които участват в съвместна подготовка „Joint Training“ на учебен полигон Ново село.

По думите на военния ни министър ангажиментът на САЩ към сигурността в Европа е бил многократно потвърден в последните дни и днешното посещение е още едно такова доказателство.

 

„Това посещение е знаково“, посочи Заков и допълни, че на полигон Ново село за първи път вече се подготвя наш батальон, който е под оперативното командване на главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО в Европа: „Това също е исторически момент, показва, че Българската армия е все по-интегрирана в структурите на НАТО и това ще продължи и в бъдеще“.

 

По думите на министъра българо-американската съвместна подготовка на учебен полигон „Ново село“ е важна за българските въоръжени сили.

 

„Това е начин ние да работим с нашите съюзници, да придобиваме определени способности, да градим доверие с тях. Така имаме боеготови сили, включително и при необходимост от съвместни действия с нашите съюзници в по-сериозна обстановка. Вижда се, че нашите военнослужещи се чувстват абсолютно комфортно и работят добре с американските. Не бива да се всяват страхове от това, че имаме наши съюзници на наша територия, това не са чужди сили, а са съюзнически сили“, обясни той.

 

Предстоящите срещи и разговори по време на двудневното посещение на Лойд Остин ще начертаят следващите стъпки на диалог и на стратегическо партньорство.

 

От своя страна секретарят по отбраната на САЩ благодари на военнослужещите, които участват в съвместната българо-американска подготовка за ежедневните усилия за повишаване на оперативната съвместимост.

 

 „Надявам се на една успешна съвместна работа и бързо интегриране, за да можем да достигнем в кратки срокове военно-оперативни способности“, отбеляза и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов обясни, че настоящата съвместна подготовка е част от дейностите, които НАТО провежда по източния фланг.

 

„Съвместната подготовка ще премине през всички етапи на сглобяването на подразделение, като ще завърши с голямо съвместно и многонационално батальонно учение“, поясни той.

 

Съвместната българо-американска подготовка „Joint Training“ се провежда на учебен полигон „Ново село“ от януари до юни 2022 г. Тя допринася за повишаване на боеспособността на българските въоръжени сили и на оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2652 |18.03.2022 Костадинов: Арестът на Борисов е странен на фона на визитата на американски министър . 0| 2942 |17.03.2022 Нинова се заинати преди идването на Лойд Остин: България не трябва да изпраща оръжия и боеприпаси в Украйна . 0| 2749 |16.03.2022 Министър Заков: С или без забавянето на F-16, положението във ВВС е критично . 0| 2460 |15.03.2022 Заков ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ