Реклама / Ads
7| 4587 |15.03.2010 НОВИНИ

Заковаха здравната вноска на 8%

.
Симеон Дянков
Здравната вноска остава непроменена тази година - 8 процента. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет.
 

По думите му, решението е свързано с политиката на правителство не само да гледа напред в следващите 3-4 месеца, а и напред в бъдещето.

"От тази гледна точка страни като България, които не увеличават осигуровките, са в най-благоприятни условия, не само да излязат бързо от кризата, но и да излязат с добри възможности", обясни Дянков.

"Ресурсът ще дойде като икономия на разходи, защото това, което държавата плаща за осигуровки, ще бъде спестено. Тази икономия ще даде възможност за допълнителни разходи в здравната система", обясни на свой ред зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

За да има равноправност пред закона, до броени седмици държавните служители ще започнат да си плащат осигуровките. Според Дянков това не е нова мярка за намиране на приход, а става дума за равенство пред закона, което не е станало през годините.

"В петък, събота и неделя се срещахме по няколко пъти с премиера и решихме, че има по-добър начин – и държавните служители да плащат, така че всички в България да си плащат осигуровките", добави Дянков.

Направеният анализ ще бъде представен на Тристранния съвет идния понеделник и на оперативно заседание на Министерски съвет тази седмица. Очаква се окончателното решение да бъде взето на заседанието на кабинета следващата седмица. Тази сряда Дянков ще предложи постановление за отмяна на предишното постановление на кабинета за увеличение на здравните вноски.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви още, че в петък правителството ще представи идеите си за допълнителни мерки за подкрепа и устойчив растеж на икономиката ни на партньорите в Съвета за тристранно сътрудничество. Мерките след това ще бъдат обсъдени на оперативно заседание на правителството. Засега те са около 35.

"Една от тях, придобила вече популярност, е предлагането на миноритарните дялове на държавата в няколко дружества на Българската фондове борса. По тази идея има вече пълна разработка от вчера", каза Дянков. След около час той ще пътува за Брюксел, където днес и утре ще има заседание на ЕКОФИН, където ще бъде обсъдена темата за гръцката икономика.

Същевременно стана ясно, че по данни на Българската стопанска камара 1 600 000 души у нас към януари не внасят здравни вноски и не се осигуряват.

"Като се отчетат регламентираните и нерегламентираните плащания, както и плащанията по линията на НЗОК, то в системата на здравеопазване реално влизат почти 6 млрд. лева", отчитат от БСК. Според Камарата трябва да се разработи комплекс от мерки – икономически, социално- психологически, информационни и законодателни, с които да се промени подходът към лицата, които не се осигуряват.

"Солидарният принцип трябва да е задължителен за всички в осигуряването, включително и за държавата", каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Според БСК трябва да се въведат допълнително нови по-високи минимални осигурителни прагове за някои категории самоосигуряващи се лица – лекари, адвокати, нотариуси. Освен това – пенсионерите, които получават едновременно пенсия и доходи от трудови възнаграждения, да внасят здравноосигурителна вноска върху целия доход.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4545 |15.02.2010 И царистите недоволни от здравната реформа . 2| 4638 |10.02.2010 С.Дянков: Здравната реформа е трудна, но мен не ме е страх . 1| 4883 |01.02.2010 Д-р Нанев: Ефектът от здравната реформа ще видим след година . 18| 5750 |31.01.2010 Заради здравната реформа Станишев и Нанев се нападнаха с думи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads