Реклама / Ads
1| 3234 |01.09.2021 НОВИНИ

Зам.-председател на ЦИК отрече ДАНС да има роля в създаването на изборни резултати

.
Димитър Димитров
Зам.-председателят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров отрече ДАНС да има роля в създаването на изборни резултати. По думите му Агенцията била просто технически посредник.
 

„ДАНС е технически посредник, доколкото осигурява защитените комуникационни канали, те се ползват по принцип от Външно министерство и от всички институции от подобен ранг“, коментира той пред БНР Димитър Димитров по въпроса дали ДАНС трябва да е междинно звено между секциите и ЦИК при изборите в чужбина.

 

„ДАНС няма абсолютно никаква роля в създаването на изборни резултати и по тази причина спекулации с участието на ДАНС са наистина абсолютни спекулации. Нормално е да се чакат по-дълго изборните резултати от чужбина. Хората от ДАНС, които получават протоколите ги оглеждат и ако има очевидно недокомплектовани – тоест изпратен е протокол, но не са изпратени първа и последна страница от избирателните списъци, което е много важно за изборния резултат, тъй като списъците са продукт на СИК в чужбина, иначе няма как да знаем колко души са гласували, от ДАНС за това проверяват“, обясни той.

 

„Ако този комплект е налице, двама от членовете на ЦИК го удостоверяват това с подписите си,  след като прегледат документите,  и че файловете са тези, които очакваме и са достатъчни за краен изборен резултат. Така че ДАНС няма никакво значение кой ще застане, в този случай ДАНС е държавата. Използването на служители на ДАНС е свързано със сигурността на използваните канали, а те са тези, които се използват от Външно министерство и всички други оторизирани органи“, продължи Димитров.

 

Проблемът не бил ДАНС, а в това, че секциите в чужбина били много. „За сравнително кратък период наше и тяхно време постъпват, да кажем например - за 200 минути - 400 протоколи - няма как бързо да се обработят“, отбеляза той.

 

„Броят на секциите в чужбина много нарасна, а съставът на ЦИК е същият, даже с един човек по-малко и така 14 човека от ЦИК трябва светкавично да прегледат окомплектовани ли са документите“, поясни още Димитров.

 

„ДАНС е само преносител и досега не имало никакъв проблем с комплектите от изборни документи“, отбеляза експертът.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 13327 |26.08.2021 Едно мисли, друго казва, трето върши: ИТН предлага да има депутати и министри с двойно гражданство . 14| 15216 |25.08.2021 Старата песен на нов глас: Предложената от ИТН Велислава Петрова с двойно гражданство? . 21| 3576 |25.08.2021 Кирил Петков: Отказах се от канадското си гражданство на 21 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads