Реклама / Ads
0| 2817 |19.08.2022 НОВИНИ

Зам.-шефът на германския парламент: Да се разреши ”Северен поток” 2, за да не мръзнат хората през зимата

.
Германия трябва да разреши на блокирания газопровод ”Северен поток 2” да започне да изпомпва руски природен газ, за да не се налага хората да мръзнат през зимата и за да не пострада сериозно промишлеността ни.
 

Това заяви заместник-председателят на германския парламент Волфганг Кубицки. Коментарите му предизвикаха остра реакция от страна на Киев, където външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че "пристрастяването към руския газ убива", предаде БГНЕС.

 

Газопроводът е завършен, но в края на февруари Берлин отказа да разреши пускането му в експлоатация в отговор на руската инвазия в Украйна. Кубицки, член на Свободните демократи (СДП) на финансовия министър Кристиан Линднер, призова за активиране на газопровода "възможно най-скоро", за да се напълнят газовите хранилища преди зимата.

 

Той заяви, че "Няма разумна причина да не се отвори "Северен поток 2", тъй като Германия вече получава газ по по-стария газопровод "Северен поток" от Русия към Германия. „Получаването на  газ от "Северен поток 2" не е по-неморално, отколкото от "Северен поток 1". Това е просто различна тръба", каза Кубицки. 

 

Вносът през "Северен поток" наскоро спадна до едва 20% от капацитета. "Газпром" обяви като причина забавеното връщане на газова турбина, но според германски и европейски служители решението е по-скоро политически мотивирано.

 

Кубицки заяви, че с откриването на "Северен поток 2" ще се разбере дали руският президент Владимир Путин е готов да увеличи доставките на газ за Германия. Миналия месец той каза: "Все още имаме един готов маршрут - това е "Северен поток 2". Можем да го пуснем в експлоатация."

 

Няколко членове на СДП разкритикуваха забележките на Кубицки. "Северен поток 2" е мъртъв", заяви Мари-Агнес Щрак Цимерман, депутат от СДП, която председателства комисията по отбрана в Бундестага. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6098 |21.06.2022 Германският генерал Гертхарц: НАТО да е в готовност да използва ядрено оръжие . 0| 3230 |04.06.2022 Германският канцлер Олаф Шолц идва на крак у нас заради РСМ . 0| 4675 |29.05.2022 Германският министър на икономиката бие тревога: Единството в ЕС за антируските санкции се разпада . 0| 3450 |19.05.2022 Германският парламент отне привилегиите на бившия канцлер Герхард Шрьодер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads