Реклама / Ads
2| 3682 |03.02.2023 НОВИНИ

Заради шпионския балон: САЩ отменят визитата на Блинкен в Китай

.
Източник: личен архив
Администрацията на Байдън реши да отложи предстоящото пътуване на държавния секретар Антъни Блинкен до Пекин, след като откри китайски балон за наблюдение, който се задържа на голяма надморска височина над чувствителни ядрени обекти в щата Монтана, съобщава Bloomberg, като се позовава на два свои източника.
 

Блинкен трябваше да има срещи в Пекин в началото на следващата седмица при първото подобно посещение на висш дипломат на САЩ от пет години. Но откриването на балона - който Пентагонът реши да не сваля – е накарало дипломатическото ведомство да преосмисли визитата.

 

Балонът е забелязан за първи път по-рано тази седмица и е обикалял над Монтана, където се намират силози за междуконтинентални балистични ракети, заяви високопоставен служител на Министерството на отбраната в сряда. Той отбеляза, че балонът не представлява заплаха за разузнаването и подобни навлизания са се случвали и преди.

 

Но съобщението на Пентагона за балона в четвъртък предизвика недоволство от републиканските законодатели, като Конгресменът Майк Галахър, председател на нова комисия в Камарата на представителите, предназначена да подчертае китайската заплаха, заяви, че присъствието на балона "показва ясно, че последните дипломатически опити на ККП не представляват съществена промяна в политиката.“

 

По-рано през деня говорителят на китайското външно министерство Мао Нин предупреди САЩ да не "разгласяват“ инцидента. "Нямаме намерение да нарушаваме суверенитета и въздушното пространство на други страни“, подчерта Мао на брифинг, добавяйки, че се надява "съответните страни да се справят с въпроса по хладнокръвен начин“.

 

Посещението на Блинкен трябваше да бъде най-високопоставеното посещение на САЩ в Китай от 2018 г. насам. За администрацията на Байдън това е част от усилията да не се засилва съперничеството с Китай. За лидерите в Пекин това има за цел да сигнализира за излизането на Китай от блокирането след пандемията на коронавирус и желанието да се свърже отново с останалия свят.

 

Американски служители отказаха да отговорят на няколко въпроса относно балона, включително точната цел на неговото наблюдение, неговия размер или други спецификации.

 

"В момента се движи на височина доста над търговския въздушен трафик и не представлява военна или физическа заплаха за хората на земята“, обясни бригаден генерал Пат Райдър, говорител на Пентагона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3154 |03.02.2023 ДФ “Земеделие” дадеде на фермерите над 9 млн. лв. заради намаления акциз върху газьола . 0| 3694 |03.02.2023 Сблъсъци в сръбския парламент срещу президента Вучич заради Косово /видео/ . 0| 3036 |02.02.2023 Свалиха имунитета на двама евродепутати заради Катаргейт . 2| 3556 |01.02.2023 Българска фирма - санкционирана от САЩ заради заобикаляне на санкциите срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads