Реклама / Ads
3| 3517 |05.12.2022 НОВИНИ

Заради тавана: Растат цените на руския суров петрол

.
60 долара за барел руски петрол - това е таванът върху цената на суровината, който влиза в сила от днес, след постигнато споразумение между държавите от Г-7. Заради решението цената на петрола започна да расте. 
 

Налагането на таван на цената е пореден опит за натиск на Запада върху Русия заради войната в Украйна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче нарече ограничението "слаба позиция“, която не е достатъчно "сериозна“, за да навреди на руската икономика.


Русия заяви, че няма да приеме тавана на цените и заплаши да спре износа на петрол за страните, които приемат мерките.


Решението дойде, след като групата на производителите на петрол Opec+ се съгласи да се придържа към политиката си за намаляване на производството на фона на по-бавния глобален растеж и по-високите лихвени проценти.


Opec+ е група от 23 страни износителки на петрол, включително Русия, които се срещат редовно, за да решат колко суров петрол да продават на световния пазар.


В съвместно изявление миналата седмица Г-7 и Австралия заявиха, че ограничението от 60 долара за руския петрол ще влезе в сила в понеделник или „много скоро след това“. Мярката има за цел да "попречи на Русия да се възползва от своята агресивна война срещу Украйна".


Таванът на цените беше предложен от Г-7 през септември.


Това означава, че само руски петрол, закупен за по-малко от 60 долара за барел, ще бъде разрешен за превоз с помощта на танкери на Г7 или ЕС, застрахователни компании и кредитни институции.


Това може да затрудни Москва да продава своя петрол на по-висока цена, тъй като много големи корабни и застрахователни компании са базирани страни от Г7 - организация на седемте най-големи така наречени "напреднали“ икономики в света, които доминират световната търговия и международната финансова система. 


Русия е вторият в света производител на суров петрол след Саудитска Арабия и доставя около една трета от нуждите на Европа.


Цените на петрола и газа се повишиха поради опасенията, че руската инвазия в Украйна може да засегне доставките.


В понеделник влиза в сила и общоевропейска забрана за внос на руски суров петрол по море. Въпреки че мерките със сигурност ще бъдат усетени от Русия, ударът ще бъде частично смекчен от нейния ход да продава своя петрол на други пазари като Индия и Китай, които в момента са най-големите единични купувачи на руски суров петрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3360 |02.12.2022 Мирослав Иванов, ПП: В траур съм заради хартиената бюлетина. Ще има злоупотреби . 1| 3641 |01.12.2022 Английското кралство пропищя заради расистки скандал . 0| 3741 |01.12.2022 Хората с увреждания няма да губят помощи заради бавен ТЕЛК . 5| 5283 |30.11.2022 Арабаджиев: Заради лоши кредити държавната банка губи 300 милиона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads