Реклама / Ads
2| 5935 |17.10.2019 НОВИНИ

Заразено с листерия месо от Германия е стигнало до българския пазар

.
Германски колбаси, които по всяка вероятност са заразени с опасната за хората бактерия листерия, са се продавали и на българския пазар, показва разследване на Валя Ахчиева за EURACTIV България.
 

От две седмици в Германия има сериозен скандал с широко разпространено на пазар месо, заразено бактерията листерия. Месните продукти са произведени от компанията за колбаси Wilke, която междувременно фалира. Трима души в Германия вече  починаха от хранително отравяне.

 

Случаят доказа, че има пропуски в контрола на безопасността на храните в Германия, а разследващите журналисти от  FOKUS  пишат за огромни трудности с държавната администрация, скриване на информация за фирми, получавали  доставки от Wilke.

Немските медии не спират да публикуват информация, която сочи, че месото е било продавано на повече от 200 фирми в ЕС, като съставка на над 1000 продукта. Между тези фирми са и 3 известни търговски вериги.

 

Наши източници в Германия ни разкриха, че заразеното месо е било доставяно и в България. В отговор на въпросите на EURACTIV есорният заместник-директор на Българската агенция за безопасността на храните д-р Мариана Шумова признава, че продукти на Wilke са стигнали и до българския пазар.

 

„БАБХ е получила нотификация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи на Европейската комисия /RASFF/ за възникнала хранителна инфекция в Германия, причинена от продукти на фирма Wilke  с бактерията listeria monocytogones.   В една от големите търговски вериги в България са били разпространени продукти на фирмата Wilke от видовете: Салам пеперони слайс,  Aro Pizza salami,  Aro Peperoni salami и Shef Pizza Salami sliced в опаковки по 1 кг“, гласи отговорът на БАБХ.

 

Агенцията казва, че „незабавно са извършени проверки в централния склад на фирмата-получател и във всички магазини от търговската верига в страната, а наличните количества са спрени от реализация и са насочени за унищожаване.”

 

Германските медии пишат за трима починали и близо 40 души, които се се разболяли заради колбасите на Wilke. Срещу управляващия директор на компанията тече разследване за убийство поради небрежност.

 

Wilke продава под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други страни по света. Възникват въпросът как е възможно отново да се стига до такъв мащабен скандал въпреки уж стриктния контрол на храните в Германия и ЕС.

 

Закъсняла реакция

Още на 12 август институтът “Роберт Кох“ съобщава за съмнение за листерия в продуктите на Wilke. Но след като министерството на околната среда на Хесен получава доклада, не реагира в продължение на 8 дни, пише EURACTIV Германия.

През август и септември властите два пъти проверяват фабриката за колбаси. Втората проверка констатира, че пропуските в хигиената до голяма степен са отстранени. Но малко след това, на 2 октомври, са предприети мерки за спиране на разпространението на всички засегнати продукти. Публикуван е списък с имената на 1100 продукти. Според отдела по околна среда на пазара в момента няма опасни продукти.

 

Но защо след като инспекцията не е намерила пропуски в компанията, продуктите й са изтеглени от пазара? Говорител на министерството призна, че е имало проблеми с процеса. Въпреки че бяха направени грешки, вътрешните процеси вече се оптимизират. “Тези продукти нямаше как да останат на пазара“, обясни говорителят.

Потребителската организация “Фудуоч“ има много критики по темата. Като например това, че контролните органи са били наясно с наличието на листерия още на 15 септември, но са спрели производството едва две седмици по-късно.

 

От “Фудуоч” казаха, че окръзите имат контрол върху производителите на храни, но не се следи достатъчно дали предписанията се изпълняват. След запитване до окръг Валдек-Франкенберг, който отговаря за компанията Wilke, става ясно, че през 2018 г. в производителите на храни в района са организирани два пъти по-малко проверки от необходимо.

 

“На теория областта е отговорна. Но в случая Wilke стоките са продадени в 29 държави. В същото време, разбира се, местната власт не би имала интерес дадена компания да бъде затворена и хората да загубят работата си”, обясни Дарио Сармади от “Фудуоч”.

От потребителската организация смятат, че европейското законодателство в сферата на храните регулира в достатъчна степен сектора. В тежки случаи като този със заразеното с бактерии месо се задейства системата за бързо предупреждение за храни и фуражи RASFF.

 

Трудно проследяване

Проследяването на производствената верига обаче често се проваля, тъй като компаниите нямат добра база данни с доставчиците си. Организациите за защита на потребителите смятат също, че местните контролни органи не винаги се съобразяват със стандартите.

 

Потребителите нямат достатъчно права. Няма и строги правила за това кога властите са длъжни да огласяват информация, която засяга хората. От “Фудуоч” призовават тези празноти да бъдат запълнени на наднационално ниво.

 

В момента се преразглежда общият регламент на ЕС в областта на храните. През юни Съветът на ЕС прие нова директива, която се отнася предимно до прозрачността на процедурите за оценка на риска на храните.

 

Къде и на кого точно се продават продуктите на Wilke, в момента остава тайна. Съдът отхвърли молбата на “Фудуоч” данните да бъдат разкрити по спешност. “Сега може да отнеме месеци, преди да получим цялата информация за клиентите и местата на продажба”, прогнозира Сармади.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3941 |08.10.2019 Защитни механизми за контрол на вноса на украинско птиче месо поиска евродепутатът Иво Христов . 3| 4057 |05.10.2019 Пожар изпепели промишлен цех за пакетиране на месо в Плевен . 2| 4301 |03.08.2019 Крути проверки на ГКПП ”Кулата” заради свинското месо . 4| 4038 |01.08.2019 Гърция забрани вноса на свинско месо от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads