Реклама / Ads
16| 5562 |04.03.2023 НОВИНИ

Защо Путин се уплаши от партизанската акция край Брянск? Фалшива или истинска бе тя?

.
Партизанин от нов тип...
Путин се уплаши от „брянските партизани“ и отмени планираното посещение в Пятигорск за Годината на учителя. Отпадна по такъв начин и подготвеното патриотично обръщение към педагозите, които трябвало да променят системата на обучение и да се концентрират върху патриотичното възпитание и готовност младите да воюват и да се жертват в името на Русия.
 

Преди два дни около 11:30 ч. московско време губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи, че украинска диверсионно-разузнавателна група (ДРГ) е проникнала на територията на село Любечане, Климовски район. По думите му диверсантите са ”стреляли по движещ се автомобил”, в резултат на което е убит един възрастен и е ранено едно дете.

По-късно Богомаз уточни, че броят на загиналите е нараснал до двама. Загинал е мъж, роден през 1966 г. Скоро Телеграм каналите започнаха да пишат за повече брой жертви, а ФСБ (наследника на КГБ) обяви, че „се предприемат мерки за унищожаване на въоръжените украински националисти, нарушили държавната граница“.

В същото време Руското опълчение (РДК) поема отговорност за събитията.

Владимир Путин нарече инцидента "терористичен акт".Какво всъщност се бе случило в Брянска област?

 

Някои Телеграм канали, по-специално SHOT, първо съобщиха, че група саботьори са нападнали "училищен автобус", но скоро стана ясно, че това е кола, в която децата са били откарвани на училище. „Преминаваща кола е обстрелвана от диверсанти, има убит и ранен ученик. Прострелян е в гръб”. Тази информация повтаряше думите на Богомаз. Странно, изпълняващият длъжността заместник-губернатор на Брянска област отрече пред прокремълската РИА Новости да е обстрелван училищен автобус, защото училищата са преминали на дистанционно обучение. Информационната агенция обаче не публикува нейните думи.След появата на информация за "украински диверсанти" ТАСС, позовавайки се на източник в правоохранителните органи, написа, че ДРГ е проникнала в две села Любечан и Сушани и са взети няколко жители за заложници.

„Войниците от руската гвардия влязоха в сблъсък с бойците“, добавя източникът на агенцията. В 14:30 московско време ТАСС, позовавайки се на очевидци, написа, че "украинските диверсанти" са престанали да показват признаци на активност и може да са напуснали територията на Русия.

„На територията на Руската федерация няма никой от украинската група, всички са напуснали. Сега се издирват, вероятно, останалите бойци от въоръжените сили на Украйна на наша територия “, пише още ТАСС.Вечерта ФСБ заяви, че ситуацията в населените места в Климовски район на Брянска област е „под контрола на правоприлагащите органи“.

 

По данни на органите на реда е загинал местен жител, 11-годишно дете е получило огнестрелна рана. Твърди се също че са открити голям брой взривни устройства. Тогава ФСБ съобщи, че "агресията на украинските националисти" в Климовски район на Брянска област е "спряна". „Противникът беше изтласкан на територията на Украйна, където му беше нанесен масиран артилерийски удар“, казват от тайните служби. 

 

Кой пое отговорност

 

„Руският доброволчески корпус“ (РДГ), част от руски доброволци, воюващи за Украйна, заяви, че неговите бойци са проникнали на територията на Брянска област.

Телеграм каналът на ДСГ публикува и видео на двама мъже във военни униформи, които държат в ръце знамето на корпуса на фона на табела с надпис „Любечански фелдшеро-акушерски пункт“. РДГ дойде в Брянска област, за да покаже на сънародниците си, че има надежда, че свободните руски хора с оръжие в ръце могат да се борят с режима“, се казва в съобщението. Един от бойците на Руското опълчение потвърди пред Important Stories, че РДГ е навлязла на територията на Брянска област. „Току-що дойдох оттам. На тази задача бяхме 45 души. Влязохме, заснехме, направихме засада на две БМП. Не видях деца. Но има един ранен граничар. Не са взети заложници“, каза боецът от Руското опълчение, останал анонимен. Неонацистът Капустин, който основа Руското опълчение, сега носи фамилията Никитин.

 

Министерството на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия го нарече "един от най-влиятелните" неонацистки активисти в Германия и отбеляза, че той е професионализирал крайнодясната бойна субкултура в страната. Според немската миграционна служба Капустин се е преместил от Москва със семейството си като дете и е получил разрешение за постоянно пребиваване като „бежанец от еврейски произход“. През октомври 2018 г. той бил задържан от украинските специални служби. Според Spiegel Капустин е бил заподозрян в производство на амфетамини. В Германия Капустин първо бил активен сред футболните фенове в Кьолн, а по-късно установил контакти с неонацисти в Русия, включително с водача им Максим „Тесак“ Марцинкевич. Германските разузнавателни служби смятат, че дейността на Капустин е финансирана тайно от руските власти. Има немалко доказателство за това твърдение. 

 

Официалната реакция

 

Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин е наясно какво се случва в Брянска област. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков Путин "получава постоянни доклади чрез силовите ведомства". На 2 март Путин трябвало да отиде в Пятигорск, за да присъства на откриването на Годината на учителя, но поради събитията в Брянска област пътуването било по спешност отменено.


.
Съветски партизани от времето на Втората световна война...

 

По-късно самият Путин нарича събитията в района на Брянск „терористичен акт“. Според него "терористите" са навлезли в граничната зона и са открили огън по цивилни. „Видяхме цивилен автомобил. Видяхме, че в него седят цивилни и деца. Обикновена "Нива". Откриха огън по нея. Това са хора, които са си поставили за задача да ни лишат от историческа памет, да ни лишат от нашата история, да ни лишат от нашите традиции и език “, каза Путин по време на конферентна връзка с Пятигорск. Никой обаче не обясни, защо той се отказва от пътуването, при условие, че сам твърди, че руските власти и служби бързо са се справили със ситуацията?

 

В Киев нарекоха историята с "украинските диверсанти" провокация. „Руската федерация иска да изплаши народа си, за да оправдае нападението срещу друга държава и растящата бедност след една година война. Партизанското движение в Русия става все по-силно и агресивно. Страхувайте се от вашите партизани...“, написа в Туитър ръководителят на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк.

 

Истинският страх в Кремъл идва от секретната информация, че в Русия на няколко места вече се появяват партизански формирования, които извършват подривна дейност. Десетки са вече взривовете в оръжейни складове, на летища и други военни обекти.

 

Досега правителствената пропагандна машина сочеше като изпълнители украински спецгрупи, но все повече става ясно, че става дума за недоволни от властта в Кремъл и войната срещу Украйна, коментира военният анализатор Николай Смерчаев.

След епизода с неясната партизанска акция в Брянска област в мрежата се появиха различни коментари, но и бе припомнена популярна песен от годините на Втората световна война, посветена на брянските партизани.

 

Шумел сурово Брянский лес

 

Шумел сурово Брянский лес,
Спускались синие туманы,
И сосны слышали окрест,
Как шли...
Как шли тропою партизаны.

 

Има защо в Крeмъл да се притесняват…

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3553 |03.03.2023 Путин постави икономиката на военновременни основи . 6| 3196 |02.03.2023 Аламанов: Само в тоталитарните диктатури личността не означава нищо или защо борбата е ”безмилостно жестока”? . 8| 3780 |02.03.2023 ”Има опасност от скандал”. Защо УНСС отмени прожекцията на ”Моралът е доброто”? . 20| 5610 |28.02.2023 Резиденция на Путин e от злато, Владимирович печели и от водката ”Путинка”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads