Реклама / Ads
1| 4610 |22.07.2008 НОВИНИ

Зелени протести завладяват София

.
От Министерството на околната среда и водите опитвали набързо да прокарат общ устройствен план за община Царево без обществено обсъждане. Експертният съвет отлага заседанието.
 

Около 50 човека се събраха днес пред сградата на МОСВ, на протест срещу одобрението на нов общ устройствен план на община Царево, който трябваше да бъде прокаран на заседание на Висшия експертен екологичен съвет. В крайна сметка обаче заседанието не се състоя и беше отложено за неограничен срок. Въпреки лошото време и отпадането на заседанието пред Министерството на околната среда и водите се събраха протестиращи, които скандираха и пееха химна на Странджа.

pr_stranja_1.jpg

Интересна беше идеята, чрез тоалетната хартия, която бяха опънали пред вратите на Министерството, гражданите да покажат символично замърсеното море от незаконното строителство по крайбрежието на Черно море и преди всичко около Царево.От 11 часа в МОСВ беше дадена пресконференция, на която заместник- министърът по екология Чавдар Георгиев отговаряше на въпроси на журналисти и активисти на НПО. Заместник- министърът обясни, че след новопостъпилите мнения, експертите трябва да имат време да преработят доклада в посоката, в която те решат. На много от въпросите не беше даден конкретен отговор. Няма информация кога ще бъде следващото заседание на Експертния съвет. На 18 юли ПП „Зелените”, представители на НПО и представителят на парк Странджа са внесли писмено становище до МОСВ, в което излагат тезите си против проекта за новия Общ устройствен план на община Царево.
Техните мнения вероятно са причината за отлагането на решението на Висшия експертен съвет за неограничен срок. Според протестиращите организации проекта  е  опит тихомълком да бъде дадена зелена светлина на застрояването на близо 2500 ха по крайбрежието в рамките на община Царево. Новият Общински устройствен план е предвиждал застрояване, включително в зона А - 100 метра от брега, което е забранено от Закона за черноморското крайбрежие.
Протестиращите се съмняват и в професионалното отношение на експертите, които изготвят Доклада за съвместимост и смятат, че е възможно те да са определени от инвеститора.

pr_stranja_2.jpg pr_stranja_6.jpg

От ПП „Зелените” поставят като своето искане да бъде разгледан другия „План за управление на природен парк Странджа” изработен по силата на Закона за защитените територии, проект на българска фондация „Биоразнообразие”, който и до днес не е одобрен от министерството.
Протестиращите бяха твърди, че ще продължат натиска си върху МОСВ, защото българската природа трябва да бъде защитавана.

pr_stranja_4.jpg pr_stranja_5.jpg pr_stranja_7.jpg pr_stranja_8.jpg pr_stranja_9.jpg pr_stranja_10.jpg pr_stranja.jpg  Снимки Неделчо Хазърбасанов

Диана Антониева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4747 |19.07.2008 Франс прес: София е длъжник на Брюксел . 6| 6492 |17.07.2008 Световен търговски център издига Йордан Радев в София . 0| 5042 |09.07.2008 София, Варна и Бургас изравниха заплатите . 36| 4491 |08.07.2008 „Файненшъл Таймс”: Харизматичният кмет на София е "вътрешен човек"*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads