Реклама / Ads
0| 8126 |25.03.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Златна връзка: Интерконекторът Гърция - България за газ вече е свързан с Азербайджан

.
Интерконекторът Гърция - България вече е успешно свързан с Трансадриатическия газопровод (ТАП), съобщиха от ”Ай Си Джи Би”. Физическото свързване беше изпълнено с две златни заварки, свързващи газоизмервателната станция при Комотини със съществуващата инфраструктура на ТАП, само на няколкостотин метра северно от надземното съоръжение на IGB (интерконектор Гърция-България).
 

Златната заварка представлява заваръчен шев, който не се подлага на хидравлично изпитване, а вместо това преминава през задълбочен безрарушителен контрол, за да се гарантира, че заварката е без дефекти в съответствие със приложимите стандарти за качество.


Подготвителните дейности за връзката между двата преносни оператора отне няколко месеца на внимателно планиране и сътрудничество между екипите на проектната компания ICGB и ТАП. Успешното свързване на инфраструктурата на двата енергийни проекта е ключов етап към завършването и старта на търговската експлоатация на IGB, планирани за тази година, съобщи още bTV.


Новината идва, след като в началото на седмицата българска делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков, посети газоизмервателната станция край Комотини. След завършването на задължителното тестване на връзката, участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще се считат за завършени. Следва процес по инсталиране и интегриране на системите за измерване и управление с ТАП, което ще позволи прозрачен мониторинг на количествата транзитиран газ през газопровода IGB.


При старт на търговската експлоатация на интерконектора IP точката между ТАП и IGB ще поеме първоначално количество от 1 млрд. куб. м годишно, съгласно договора на „Булгаргаз“. Количествата могат да бъдат допълнително увеличени до 3 млрд. куб. м годишно, което е настоящият капацитет на газопровода IGB.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5453 |19.05.2021 Златната обувка на Евро 2020: Кой ще я спечели според Bet365 . 1| 6816 |02.03.2018 Връчиха наградите ”Златна мартеница” за принос към българския бизнес . 4| 6916 |07.01.2018 Руска връзка: От РСК МиГ чакаме цената за ремонта на изтребителите ни . 0| 4931 |23.07.2016 Петкова: Интерконекторът между България и Румъния ще е готов есента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads