Реклама / Ads
1| 3473 |09.03.2023 НОВИНИ

Зомби вирус на 50 хил. години все още е опасен. Какво крият вечните ледове на Сибир

.
Вечните ледове в Арктика се разтапят под влиянието на по-високите температури. Това обаче крие и неподозирани опасности - откриват се вируси, които са били в латентно състояние в продължение на десетки хиляди години, но все още се оказват опасни за човечеството.
 

Химически и радиоактивни отпадъци, датиращи от Студената война, които имат потенциала да навредят на дивата природа и да нарушат екосистемите, също могат да бъдат изпуснати по време на размразяване.


Жан-Мишел Клавери, почетен професор по медицина и геномика в Медицинския факултет на Екс-Марсилия в Марсилия, Франция и екипът му са събрали проби от седем различни места в тундрата на Сибир, в които са открили множество проби от "зомби вирус", предават от CNN. 


По време на тестовете тези вируси са били инжектирани в култивирани клетки, изрично насочвайки се към едноклетъчни амеби, за да избегнат опасността от заразяване на хора или животни. Установено е, че тези чудовищни вируси (достатъчно големи, за да се видят под обикновен светлинен микроскоп, за разлика от по-мощния електронен микроскоп) са все още заразни след 5000 десетилетия и представляват много голям потенциален проблем за хората.


Оказва се, че ледовете в Сибир крият много опасности. 


Проба от бял дроб от тялото на жена, ексхумирана през 1997 г. от вечно замръзналата земя в село на полуостров Сюард в Аляска, съдържа геномен материал от щама на грипа, отговорен за пандемията от 1918 г. През 2012 г. учените потвърдиха, че 300-годишните мумифицирани останки на жена, погребана в Сибир, съдържат генетичните сигнатури на вируса, който причинява едра шарка.


Избухването на антракс в Сибир, което засегна десетки хора и повече от 2000 северни елена между юли и август през 2016 г., също е свързано с по-дълбокото размразяване на вечните ледове през изключително горещите лета, което позволява на старите спори на Bacillus anthracis да изплуват отново от стари гробища или животински трупове.


Въпреки че това звучи като перфектната рецепта за апокалипсис или антиутопия, в реалния свят учените не знаят колко дълго тези вируси могат да останат инфекциозни, след като бъдат изложени на днешните условия, или каква е вероятността вирусът да срещне подходящ гостоприемник. Не всички вируси са патогени, които могат да причинят заболяване. Някои са доброкачествени или дори полезни за техните домакини. И въпреки че е дом на 3,6 милиона души, Арктика все още е слабо населено място, което прави риска от излагане на хората на древни вируси много нисък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3167 |09.03.2023 Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи . 0| 3251 |06.03.2023 25 нови случаи на коронавирус, двама са починали . 8| 3328 |05.03.2023 Икономистът К. Стайков: През годините КЗП и КЗК доказаха, че не работят, а хората не им вярват . 4| 3008 |03.03.2023 Беларус осъди на 10 години затвор Алес Бяляцки, носител на Нобелова награда за мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads