Реклама / Ads
0| 5319 |31.01.2018 АКТУАЛНО

Андрей Пионтковский за новите санкции на САЩ

.
– Какво е радикално новото с новия кръг от американски санкции – обхвата или въздействието? Докъде ще стигне ефектът от вторичните санкции, вероятно ли е е те да имат широко въздействие, след като е известно, е те не се приемат радушно в част от страните в ЕС?
 
– Политически и психологически най-фундаменталната разлика е секция 320  персоналните санкции срещу топ руски политически и бизнес фигури. Що се отнася до вторичните санкции и техния отпечатък върху европейските компании, те нямат много избор освен да ги отчетат и да се съобразят. В противен случай просто губят договори като наказание.

– Стана ясно, че освен руски фирми и личности, има и украински и полски компании? Колко вероятно е, че повече компании от Централна и Източна Европа, партньори на руски компании под санкции, да бъдат включени в тези списъци, особено ако продължават обичайния си бизнес с и в Русия? Какъв ще бъде ефектът върху Северен поток -2 и двойника му – Турски поток? Или пък руските ядрени проекти, тъй като компанията Силови машини е в санкционния списък, а Росатом има проекти в Унгария и България?

– Действително е много вероятно и други фирми от Централна и Източна Европа-БА/ да бъдат включени. Този път американците са бесни и много решителни. Турците може да проявят по-голяма лоялност към Кремъл, поради изключителния им антиамериканизъм.

– Главният изпълнителен директор на руската ВТБ предупреди, че последните санкции, включително изключването на Русия от системата SWIFT, ще бъде равностойно на обявяване на война и загатна, че Русия би могла да отговори с военни средства. Мислите ли, че президентът Путин ще прекрачи червените линии и ще вдигне залозите, като нахлуе в другистрани и разшири конфликта с Украйна?

– Това е изпразнено от съдържание изнудване. В случай на ескалация на ситуацията Москва ще загуби много повече. И те го разбират.

– Дали санкциите ще окажат някакъв ефект въху изборите за президент в Русия и особено върху това, което изглежда най-много тревожи Путин – процентът на гласувалите?

– Няма да имат никакъв ефект. Може да окажат влияние върху отношенията между Путин и приближеният му кръг, но това няма нищо общо с „изборите“.

От Bulgaria Analytica
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8786 |22.01.2018 Андрей Райчев: Явно Радев не е нито руски агент, нито президент на БСП . 1| 12987 |18.06.2017 Избраната съдийка Пашкунова е гледала дела на Андрей Луканов и Цветан Цветанов . 6| 5123 |26.03.2017 Андрей Райчев: Възстановен е бипулярният модел от 90-те . 0| 5256 |03.11.2016 Алмодовар, Скорсезе, Aлън и Гибсън с най-новите си филми на Киномания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads