Реклама / Ads
19| 13144 |19.02.2020 АКТУАЛНО

ARD: България - ”Хазартният Елдорадо”. Защо точно Божков и защо точно сега?

.
“Националната лотария” е хазартната игра, която доскоро принадлежеше на най-богатият човек в България - Васил Божков. Това е едно от най-популярните неща в страната. Нещо като “Хазартният Елдорадо”.
 

Ето така започва един анализ на Клеменс Ференкоте, публикуван на сайта на германската обществено-правна телевизия АРД. Според него 60% от населението участваха в тази игра. Най-вече стари, бедни, безработни. Според експерти половината или дори две трети от доходите на по-социално слабите са отивали за билетчета.

 

“От 2014 година насам лотарийни билети се продавали на практика навсякъде, най-вече в пощите, където възрастните хора получават пенсиите си, а безработните и бедните - помощите си. Но лотарийни билети са се продавали и на други места - в малки магазинчета за храни, в големите търговски вериги, в кафенета, дори по вестникарските будки на болниците”, посочва се в анализа.






Но там, в Германия, задават и един много важен въпрос - защо точно сега? Защо 30 години никой не настъпи Божков?

 

Годишният оборот на лотарията в последно време е възлизал на близо 770 милиона евро. Първоначално печалбите са били необлагаеми, а впоследствие е бил въведен много нисък данък. Лотарията беше златна мина за досегашния й собственик Божков.

Най-богатият човек в България - 63-годишният олигарх - наричан "Черепа", само допреди няколко седмици нямаше защо да се страхува от политиката и правосъдието. Това се промени, когато в края на януари беше обвинен по общо 11 точки - измежду които укриване на данъци, ръководство на организирана криминална групировка, изнудване, опити за подкупване на държавни служители, притежаване на културни и исторически ценности, които не са били законно регистрирани. Срещу него се разследва дори за убийства и изнасилвания, посочва Ференкоте.

 

Авторът отбелязва, че след падането на Живков интелигентният Божков е бил един от първите, които са успели бързо да се ориентират в настъпилия капиталистически хаос.

"Сам или с партньори той създаде различни фирми за игри на щастието, за охрана, застраховане, строителство и туризъм. И за разлика от повечето негови тогавашни колеги и конкуренти от зората на капитализма в България, които рано или късно бяха насилствено откъснати от живота, "Черепа" успя по чудодеен начин да оцелее”.

 

Още през 2018 година Валери Симеонов е искал да ограничи силната "Национална лотария" чрез свой законопроект. След среща между Васил Божков и премиера Бойко Борисов обаче въпросният законопроект внезапно беше "забравен", коментира авторът.






Сега България въведе рестриктивни промени в Закона за игрите на щастието. Те засегнаха хиляди търговци, които досега са продавали билетчета за "Националната лотария", пише още Ференкоте. Те притежават лотарийни билети на обща стойност 13,8 милиона евро, които сега трябва да бъдат унищожени. А това ги поставя в трудна финансова ситуация, обяснява журналистът.

 

Все пак новият закон не засяга казината и залите за игри на късмета и залагания. Конфискувано е само имуществото на забегналия олигарх Божков, също както и колекцията му от антики, която е най-голямата и ценна подобна сбирка на Балканите. Затова изниква и още един голям въпрос - какво ще стане с останалите хазартни босове?

 

анализ на Клеменс Ференкоте

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6929 |28.01.2020 Балканите се тресат от мощни земетресения – 
заплашена ли е България? . 1| 5303 |24.01.2020 Арх. Пламен Пламенов Мирянов, създател на фондация „Нашият дом е България”, получи „Златно сърце” . 10| 17446 |20.01.2020 Експерт направи на пух и прах шефа на АПИ: България е в наказателна процедура на ЕК за АМ ”Струма” . 2| 5478 |09.01.2020 Кирил Апостолов: Готови ли сме за земетресение в България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads