Реклама / Ads
26| 7046 |13.03.2009 АКТУАЛНО

Български журналист предизвика скандал с Македония в Германия

.
На Лайпцигския панаир на книгата изненадващо се заформи скандал, провокиран от представянето на поредното издание на едно от най-известните германоезични издания „Гнездо на оси" - тримесечник с обзорен характер, съобщава news.bg.
 



Тазгодишният пролетен брой е посветен на Македония - като история, нация и език. Сборникът е озаглавен „Македония: гласовити въпроси"  Скандалът бе провокиран от публикацията за Македония на живеещия в Германия наш журналист, политически коментатор и преводач Милен Радев. Преди всичко историческа и проследяваща македонската история в последните около 120 години, изходната позиция на текста е да представи българския поглед към македонския език и нация. „Такава бе и самата идея на издателите, когато ми се обадиха", признава Милен Радев пред news.bg. Освен статията в пролетното издание има и стихове от световно известния македонски поет Богомил Дюзел, на Лидия Димковска, Никола Мацирков и други македонски поети, както и на босненския автор Джевад Карахасан. Реакцията към текста на Радев обаче е гневна - много обаждания на лични познати, на представителите на македонската общност в Германия. Има информация дори, че македонското външно министерство подготвя и официална реакция по случая. Статията се придържа към исторически събития и факти, с явен стремеж да не съдържа политически импликации. Според коментара на Радев гневната реакция на много македонци, е преди всичко ирационална, продиктувана от емоцията, но и от известен шок - за първи път на немски език излиза в концентриран вид дълъг материал за македонската история. Милен Радев предполага, че и много македонци за първи път се запознават с някои факти. Именно заради това са последвали обаждания от журналисти, писатели, публични личности, които обвиняват Милен Радев, че не признава съществуването на македонски нация и език. Самият той посочва, че не трябва и не може да се затварят очите пред реалностите на настоящето.
"В статията си неведнъж съм бил силно критичен към българската позиция спрямо Македония. Не може да се крие - многократно в историята македонците са били разочаровани от България, и има защо - и от Екзахрията, и по време на Илинденското въстание, три път български войски освобождават Македония, а след това се изтеглят и оставят след себе си кървища", припомня Радев. Според тезата му в момента както българската, така и македонската позиция трябва да бъдат преди всичко прагматични, да бъдат насочени от взаимния интерес. Факт е, че има две държави, две нации, два езика - в момента, и както България първа призна Македония като държава, така е време да се признае и езика. Също така обаче, не може Македония да продължава да отрича българския си произход. Реакциите в момента са ирационални, истерични, като такива те се възприемат и в самата Германия, която традиционно поддържа Балканските държави", коментира Милен Радев, според когото митовете, легендите, нерационалните заинатявания, глупавите провокации вече са неуместни.

снимка: news.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 13561 |27.02.2009 Скандал: Затвориха устата на Милен Цветков и Люба Кулезич заради властта . 44| 8659 |26.02.2009 Пламна нов скандал с българските военни гробища в Македония . 1| 5915 |26.02.2009 New York Post уволни легендарна 86 годишна журналистка . 1| 6148 |06.02.2009 Български диджеи атакуват Холивуд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads