Реклама / Ads
0| 5746 |19.07.2022 АКТУАЛНО

От днес в София влизат в сила противоепидемични мерки

.
Столичната районна здравна инспекция въвежда противоепидемични мерки на територията на област София-град от утре. Мерките са за срок от 30 дни, считано от 19.07.2022 г. Задължително носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, Столична регионална здравна инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии.
 

Спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м.


Хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване.


Работа от разстояние (надомна), при възможност.


Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.


Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.


Противоепидемичните мерки могат да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град, се казва още в заповедта на СРЗИ. Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на Столична РЗИ пред Административен съд София-град по реда на Административнопроцесуален кодекс. Административният акт обаче подлежи на предварително изпълнение, като обжалването не спира изпълнението на заповедта.


Девет области в страната са на етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Всички останали са на етап 0. Това стана ясно по време на заседание на ведомствения пандемичен комитет в Министерството на здравеопазването, чийто председател е зам.-министър д-р Петър Грибнев. В състава му влизат представители на ръководството на здравното министерство, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ. "Към момента в интензивни отделения в болниците в страната са настанени 33-ма пациенти с COVID-19. Епидемичната обстановка на този етап остава спокойна", посочи зам.-министърът.


По време на срещата стана ясно, че в няколко социални домове в страната са регистрирани огнища на COVID-19, като най-засегнати от новата вълна са възрастните хора. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната към 17 юли е 165 на 100 хил. души. Създадена е организация при необходимост лечебните заведения в страната да бъдат снабдени с достатъчно количества лекарства за лечение на коронавирусната инфекция, стана ясно още по време на заседанието на ведомствения пандемичен комитет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16179 |16.05.2022 ФАЦ: „Елеонора нон грата от София“ . 0| 19997 |27.03.2022 Ходорковски в Twitter: Виц, за който са разстреляли жена, днес приляга на Путин . 0| 24204 |03.03.2022 Историкът проф. Палангурски: Армията освободителка бомбардира днес правнуците на онези, които се биха на Шипка . 23| 12268 |15.11.2021 Ицо Хазарта бие Бойко Борисов в 25 МИР в София /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads