Реклама / Ads
4| 3503 |24.08.2024 АКТУАЛНО

ИПИ: Управлението на водоснабдяването - остров на провалените социалистически идеи

.
През последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктурата. Зад нас по този показател се нареждат само Словения и Естония. Страни като Гърция, Словакия и Унгария са инвестирали пък в пъти повече от колкото България. Това съобщават от Института за пазарна икономика (ИПИ).
 

Според ИПИ с 60-годишни етернитови тръби сме обречени на воден режим. Загубите на питейна вода са над 60% средно за страната, а в определени райони и населени места са вероятно почти 100%.







Няма друг остров на провалените социалистически идеи, който да засяга толкова видимо ежедневието на гражданите, както управлението на водоснабдяването и канализацията в България, изтъкват от ИПИ.

 

От там посочват, че десетки хиляди души понасят в бита си логичната агония на съчетанието от неглижиране на базови принципи на икономическо поведение, отричане на пазарните стимули и упоритостта за запазване на пълен държавен (общински) контрол върху дейностите, свързани с доставяне на вода, канализация и пречистване.

 

Според ИПИ липсата на вода в чешмата у дома не е еквивалент на засушаването като климатично явление. Те подчертават, че водата в природата е едно, а до дома в цивилизована територия тя стига по верига от създадени от човека съоръжения. Същото важи и за отпадните води.

 

ИПИ поясняват, че водата в дома вече не е природен елемент, а икономическо благо. За да я има обаче е необходима осъзната човешка инициатива, включваща технологии, капиталови инвестиции, поддържка, управление и т.н. Всяко икономическо благо има цена, която отразява търсенето и предлагането. Цената дава сигнали както на потребителите, колко и как да ползват, така и на доставчиците, колко и кога да инвестират, каква да е поддръжката и т.н.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3011 |22.08.2024 Шефът на ФБР: Притеснявам се за комбинацията от толкова много заплахи, които се издигат наведнъж . 0| 2820 |21.08.2024 Колко закона прие 50-ото Народно събрание? . 18| 9290 |20.08.2024 Докато Радев ни тласка към Русия и Северна Корея, губим милиарди и тънем в безводие . 7| 11899 |18.08.2024 Ален Делон: „Ангелското лице“ на френското кино, връзки с престъпния свят и противоречиви политичеки послания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads