Реклама / Ads
0| 8511 |15.02.2012 АКТУАЛНО

Дa се изправим срещу престъпността

.
 
До г-н Росен Плевнелиев, Президент на РБългария

До г-жа Цецка Цачева, Председател на Народното събрание

До г-н Бойко Борисов, Министър-председател

До г-н Цветан Цветанов, вицепремиер, Министър на вътрешните работи

До г-н Борис Велчев, Главен прокурор

До г-жа Искра Фидосова, Председател на правната комисия в НС

До техни Превъзходителства посланиците от ЕС

До медиите

ДЕКЛАРАЦИЯ

На Гражданско движение за защита на жертвите на организираната престъпност „Свети Георги”
По повод опожаряването на автомобила на Катрин Маркова, съучредител на Движението
В понеделник през нощта изгоря колата на Катрин Маркова, съучредител на ГДЗЖОП „Св. Георги”. Изгоря, както са изгаряли и вероятно ще изгарят колите на много други български граждани. Какво е по-особеното в случая и какво отличава Катрин от останалите?

През 2008 г. синът на Катрин – Джорджо, е отвлечен. Той е само на 14 години. Майката е в шок. Похитителите искат огромен откуп, за да пуснат момчето живо. В полицията Маркова споделя свои съмнения кои може да са извършителите на бруталния акт. Не й обръщат внимание. След кошмарни дни и нощи тя събира пари от приятели и близки и синът й е пуснат.
След година е проведена операция „Наглите”, разкрити са извършителите на над десет отвличания, убийства и рекет. Започва процес срещу тях.

Преди няколко месеца Катрин се включи активно в създаването на движението на жертвите на мафията. Изразявала е публично своята гражданска позиция да се противодейства на организираната престъпност. Тя бе сред първите, които се отзоваха да помагат на семейството на отвлечената и зверски убита 17-годишна Мирослава от Перник. Бе с тях непрекъснато повече от месец.

Ние, от Движението „Св. Георги”, сме убедени, че опожаряването на колата на Катрин не е просто хулиганска постъпка. За нас това е знак, даван от организирана престъпност за нейната активност в последно време. В подкрепа на това наше твърдение са и фактите, че в началото на март 2012 г. се очаква съдът да се произнесе по делото „Наглите”. На 24 февруари пък продължава съдебният процес срещу „Октопода”, някои от обвиняемите по който бяха свързани и с „Наглите” и поръчковите убийства, извършвани от „Килърите” – дело, което се гледа в Шумен.

Ориана Фалачи казваше, че ако някой от обикновените прекрачи границата, прескочи бариерата, върху него светкавично се стоварва наказанието. Такъв е законът на мафията. Българската не прави изключение. Заплашвани са и други членове на Движението, които са свидетели по някои от тези дела. Сега удариха Катрин. Защото са силни? Защото са големи мъже, които не се боят от нищо? Посегнаха на една беззащитна жена, в потайна доба, подло, от засада. Такъв е стилът на организираната престъпност. Тя насажда страх и боязън. Иска държавата да е нестабилна, да цари недоверие и демотивация. Само в такива условия маф ията е силна. Тя няма да се спре и за нея запалена кола и човешки живот имат еднаква стойност.

Няма съмнение, че в следващите седмици и месеци арогантността и агресивността на някои среди от организираната престъпност и техните покровители в политическите среди, ще ескалират. Затова призоваваме президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, МВР, прокуратурата и всички останали, които по Конституция са призвани да водят борба с организираната престъпност да го направят решително и твърдо, в рамките на закона и най-важното – ефективно. Обществото ни се нуждае от спокойствие и възможност хората да работят и живеят нормално.

Организираната престъпност и престъпността въобще, не са по-малко зло от нестопанисваните язовири, от снежните преспи, разрушените диги и ледените смъртоносни води. Дори немалка част от злощастията ни са резултат именно от действията на мафията. Досега тя разчиташе на нашия страх. Време е това положение да се промени.


За ГДЗЖОП „Св. Георги”

Красимир Цанев
Георги Цветанов
Огнян Стефанов,
Членове на Управителния съвет
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 11047 |05.12.2011 Нападнаха с ножове и брадви свидетел срещу "Октопода" . 0| 10353 |16.09.2011 Делото "Октопод": Жертвите срещу властта . 16| 23320 |27.04.2011 Бунт срещу шеф на клиника . 11| 5948 |04.01.2011 Българи в чужбина скочиха срещу ресорна агенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads