Реклама / Ads
1| 5776 |09.06.2014 АКТУАЛНО

Обновяват 104 железопътни гари

.
Ремонт на 104 гари планира да направи догодина Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), съобщиха от ведомството пред. Това е една трета от всички 307 сгради в страната. Все още не е ясно обаче колко средства ще се отделят за целта. Със сигурност ще бъдат ремонтирани гарите в Повеляново и Разград. Плановете предвиждат до края на 2016 г. да бъдат обновени и гарите в Монтана, Кюстендил, Труд, Езерово, Стражица, Подвис.
 

Голяма част от сградите са строени преди 1980 г., като на малък брой от тях са извършени основни ремонти, посочват още от компанията. Сега голяма част от гарите не осигуряват нормални условия за пътуващите и работещите и достъпност на лица с намалена подвижност. Нужно е сградите да отговарят и на изискванията за енергийна ефективност.

Тази година ще бъдат обновени 16 сгради и перони. Текущи ремонти ще се правят на гарите на Ботев, Шивачево, Хисаря, Баня, Съединение, Труд. В процес на възлагане на ремонт са и жп гарите в Нова Загора, Стара Загора и Шумен, както и изграждането на противопожарен водопровод на гара Дружба (Бургаско). Очаква се работите по тях да завършат следващата година. Средствата, отделени за рехабилитацията им, са над 4 млн. лв. и се отпускат от бюджета на железопътната компания.

Освен с пари на НКЖИ ремонти на гари се правят и по ОП „Транспорт”. Според плановете на дружеството в периода 2014 - 2020 г. ще бъдат обновени или построени 52 сгради. Те са по жп линиите Русе - Варна, Карнобат - Синдел, Пловдив - Бургас, София - Пловдив, които ще се рехабилитират.

Железопътната компания е предложила рехабилитацията на гари да бъде като отделен компонент по новата оперативна програма, съобщават още от НКЖИ. В мотивите си те посочват, че нуждата от спестяване на време на пътниците, все по-широко навлизащата концепция за интермодалност на превозите и желанието на превозвачите за подобряване на предлаганите от тях услуги изискват преосмисляне на функционалната организация на приемните здания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6330 |29.05.2014 „България си ти!“ в Националния алианс за демократичен и социален семестър . 73| 11647 |28.05.2014 Пророкът Дон Хилберто: Избори в България до три месеца . 0| 6633 |16.05.2014 ЧЕЗ извършва планова подмяна на електромерите в Западна България . 75| 29410 |12.05.2014 България дава кирилицата на Русия; там не признават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads