Реклама / Ads
6| 8138 |16.10.2016 АКТУАЛНО

Плевнелиев: Истината за КТБ трябва да излезе, не ми се прави трето служебно правителство

.
Росен Плевнелиев
В коалицията има проблеми. Важно е те да не се замитат под масата, а да се търси решение за тях. Трябва да се осмисли докъде се стигна и да се върви напред. Това каза президентът Росен Плевнелиев по БТВ по повод сътресенията в правителството след извънредното заседание на МС в петък.
 

България няма нужда от нестабилност, трябва да се даде път на разума. Този с различната позиция не е враг, а  път за разрешаване на проблемите. Проблемите в коалицията са разрешими. Коалицията не се базира на формули, а на приоритети. Ще ми се да гледаме пълни мандати на правителства, които  да изпълнят това, което са обещали. Не трябва патриотичното да се монополизира само от една структура. Патриотите са навсякъде, те не са само в една политическа формация. Националистите за мен са поставени под въпрос. Гордея се, че съм различен от Георги Първанов.

 

Проблемът с квадратчето в бюлетината „Не гласувам“ трябва да се реши. Ако не, ще сезирам КС . Всеки път в последният момент, все има неразбория. Трябва да си даваме сметка защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите. Нека депутатите да направят така, че да няма поправки в последния момент на ИК .

 

Модерната демокрация се базира на баланса между институциите. В НС  трябва да се работи по различен начин, дългосрочно и с ясни приоритети. Не искам да правя трето служебно правителство. Ще ми се да видя повече дебати за ролята на президента. Говорим с премиера. Той е горд, състезателен човек. Крайната дума на народа. Ако народът предпочете друг, то ГЕРБ трябва да преосмисли позицията си за предсрочни избори, ако загуби на първи тур за президент.

 

Клише е, че съм послушен президент. Действах по съвест. Това не изключва да приема разликите. Отношенията между президент и министър-председател трябва да са коректни. Имали сме несъгласия по много въпроси. Но това не води до институционално блокиране. НС  отхвърли  моето вето за ИК . Това е демократично. Разликите трябва да ни сближават.

 

От 5 г. не виждам нито един симптом от това, да променя отношението  си към Русия. Ще продължавам да се надявам , че нещата ще се променят. Към момента нямам основание да променя позицията си. Правя разлика  между Кремъл и Русия, между Путин и руския народ. Наградата на руския посланик е жест на държава към държава.

 

Няма да сряза на нивото на което говори Георги Първанов. на един държавен глава му отива да пази Конституцията, на не да я изнасилва. Правих точно обратното на това, което правеше Първанов. Той отговаряше за „Белене“, а аз за „Тракия“. Милиарди се погребаха за „Белене“ и накрая се оказа, че вероятно не е имало и обществена поръчка. Георги Първанов преди три месеца отиде и подписа споразумение с партията на Толстой . Той каза, че ще купи България. Не съм аз този, който ще прави така.

 

Не се изложихме със смяната на Бокова с Кристалина  Георгиева. Двете българки се представихме достойно.  Ако ГЕРБ бяха застанали плътно зад мен, това нямаше да промени желанието ми да не се кандидатирам за втори мандат. Ще настоявам да излезе истината за КТБ. Това означава, че компетентните органи трябва да си свършат работата. Прокуратурата имам предвид.  Съдебната система трябва да има едно лице. Ще гласувам на референдума.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5404 |13.10.2016 П. Стоянов: Президентът не трябва да е удобен на премиера! . 2| 5822 |11.10.2016 Ген. Стефан Стефанов: Трябва да се преразгледа ПУП на ”Младост”! . 0| 4009 |04.10.2016 Плевнелиев: Президентът не управлява, но представлява държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads