Реклама / Ads
8| 4039 |10.07.2024 АКТУАЛНО

Посланик Олеся Илашчук: Трябва да се затвори небето над Украйна! И точно това очакваме от нашите партньори

.
Н. Пр. Олеся Илашчук
В Украйна вчера бе ден на траур. Страната и светът скърбят за десетките убити и тежко ранени след руския ракетен удар, при който беше разрушена и детска болница в Киев. "Украйна критично се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана и значително повече ракети", заяви посланикът на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук. "Трябва „да се затвори небето“ над Украйна. И точно това очакваме от нашите партньори".
 

"От 29 месеца Украйна се бори срещу руските нашественици. От 29 месеца вече продължава необявената широкомащабна война на Русия срещу Украйна и украинците. 867 дни продължава руският терор и ужасните военни престъпления, в които украинците живят. Атаката срещу Украйна на 8 юли е поредното ужасно доказателство за престъпленията на съвременния руски империализъм. В същото време, Русия сега председателства Съвета за сигурност на ООН. Постоянният член на Съвета за сигурност на ООН вчера разруши най-голямата детска болница в Украйна. Голям брой загинали са цивилни – деца, майки, лекари. Ужасно е. Атаката срещу най-голямата съвременна детска болница "Охматдит" не е случайна. Не беше случайна. Това е цинична демонстрация на руската арогантност и безнаказаност. Няма смисъл да се говори за "равносметки". Човешката мъка не може да се измери с цифри и статистики. Заради модерния руски геноцид над украинците, всеки ден Украйна губи хората си", каза посланик Илашчук пред Иван Георгиев в ефира на bTV.




"Вчера жителите на Киев показаха на света своята солидарност и взаимопомощ. Стотици линейки пристигнаха, за да помогнат на нуждаещите се, веднага след атаката на болницата "Охматдит". Районът беше претъпкан с хора, хиляди и хиляди киевчани, които се втурнаха да помагат и да спасяват", посочи тя.

 

"Пострадали са над 100 обекта от гражданската инфраструктура само на 8 юли. Спасителните операции продължават. И украинците скърбят за онези, които са останали под развалините или са починали от раните си. Трудно е. Почти невъзможно е да се осъзнае и приеме, че в днешно време тежкоболни деца умират на операционната маса от удара на руските ракети. Невъзможно е това да бъде прието за нормално. В момента, в който лекарите ги спасяват, рискувайки собствения си живот, защото е невъзможно да се спре сложна операция заради въздушна тревога. Евакуираните болни пациенти сега са настанени по спешност в други лечебни заведения. Украйна получава предложения за продължаване на лечението на нашите тежко болни деца в други страни в Европа", каза още тя.


"Повече от 10 години Русия се опитва да унищожи Украйна след анексирането на Крим през 2014 година. Може ли да има логично обяснение за войните и убийствата в днешния свят? Руската пропаганда и нейните апологети фанатично защитават измислената от Путин "денацификация“, като заплашват да атакуват други държави и ги изнудват с ядрени оръжия", категорична бе Н. Пр. Илашчук

 

"Украинската ПВО е доказала своята ефективност и то неведнъж. Но тя е ефективна само при наличието на достатъчен брой противовъздушни ракети. Това е логично. Украйна критично се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана и значително повече ракети, за да покрие цялата територия и да защити страната ни. Руските атаки са планирани, за да сплашат украинците и света със значителен брой жертви. Едновременното изстрелване на голям брой руски ракети изисква голям брой ракети за защита. Украйна се нуждае от повече оръжия, от по-бърза логистика, от повече доставки, имаме нужда от повече самолети. Трябва „да се затвори небето“ над Украйна. И точно това очакваме от нашите партньори", заяви тя.







"Страната ни се обърна към държавите членки на Съвета за сигурност на ООН с молба за свикване на извънредно заседание във връзка с атаките на Русия срещу украинската гражданска инфраструктура на 8 юли. Атака, в която до момента със сигурност знаем, че отне живота на 37 души. А има и още затрупани хора. Повече от 170 са тежко ранени. Състраданието и изразяването на съболезнования за много важни и подкрепящи. Но състраданието не е оръжие. Това е много важно да бъде разбрано. Необходимо е да се предприемат решителни стъпки и да се вземат решения, които да предотвратят опасността и да спасяват живота на хората. И тези решения са свръхспешни и неотложни. Заедно нашите партньори могат да го направят и имат необходимата сила за това".

 

На въпрос какво би казала на тези наши сънародници и политици, които намират оправдание за руската агресия срещу Украйна, тя отговори така:

 

"Бих ги попитала възможен ли е диалог с убийци и такива, които защитават правото на убийци да убиват? Тези, които оправдават Русия, държавата терорист, са съучастници на престъпленията. Това е моят отговор".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3178 |10.07.2024 Бившият командващ силите на НАТО: Има реална опасност от война на Балканите, ако Русия не бъде спряна в Украйна . 18| 9010 |09.07.2024 Николай Слатински: И Путин ще вие от мъка и болка, от страх и ужас. Това обаче няма да върне десетките хиляди невинни украински жертви . 21| 3959 |08.07.2024 Арестуван е шефът на "Русофили" - Пловдив. Още едно лице е задържано за разпространение на държавна тайна /обновена/ . 15| 10828 |06.07.2024 Чужди медии: Изборът на патриарх Даниил - успех за сенчестата дипломация на Москва, който Радев приветства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads