Реклама / Ads
3| 5211 |17.12.2015 АКТУАЛНО

Съдия Куцкова пак кандидат за шеф на Софийския апелативен съд

.
Нели Куцкова
След окончателното приемане на поправките в основния закон и осем месеца по-късно, ВСС ще трябва отново да обсъди кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд и да я гласува. До това се стигна след решението на Върховния административен съд, с което той отмени отказа на съвета да избере Куцкова заради липсата на мотиви.
 
Осем месеца по-късно, съветът получава "шанс" да действа отново по случай, превърнал се в емблема на проблемния начина, по който кадровият орган на Темида работи.

За да бъде избрана, Куцкова трябва да събере 13 гласа - т.е. още четири допълнително към тези, които вече веднъж я подкрепиха. Тогава в подкрепа на съдия Нели Куцкова се изказаха девет души, след гласуването в нейна подкрепа се изказаха още двама.

От заседанието днес обаче ще отсъства председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който предишния път открито заяви подкрепата си за съдия Куцкова . Т.е. ако шестимата, които са се били въздържали размислят - подкрепа може да дойде оттам, но това е малко вероятно.

Изборът изглежда предопределен и заради изказването на премиера Бойко Борисов от тази събота, с което той нападна съдия Куцкова и напрактика се усъмни в нейната обективност.

В предаването "Седмицата" на Дарик радио, Борисов заяви: "Не коментирам съдебната система, макар че има странности, които не ги разбирам, защото в сряда 26 млн. лв. още отидоха за съдебната система", каза той и напомни за съдебната сграда в т.нар. Военно НДК, където всички ще имат прекрасни работни места и за ремонта на тази на бул. "Цар Борис Трети". Бих коментирал само съдии, които са били политици или са се пробвали за политическа длъжност, а след това да се правят на обективни съдии", каза Борисов, визирайки съдия Куцкова. По този начин той възпроизведе и един от аргументите на председателя на етичната комисия във Висшия съдебен съвет  Ясен Тодоров, който през април обяви, че не я е подкрепил, заради политическата й обвързаност.  Куцкова е била заместник- министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски и кандидат за вицепрезидент.

Това ще е четвъртият опит за избор на председател на ключовия съд (на който подсъдими са делата от Видин до Кулата и е третият по-големина съд), след отстраняването на Веселин Пенгезов, който вече е и подсъдим. От близо година и половина съдът има и.д. председател - Стефан Гроздев, който се смята за близък до ДПС. Той участва във втората надпревара, проведена преди няколко месеца, но тогава стана известно, че прокуратурата е подновила проверката срещу него по сигнал на бившия мюфтия Недим Генджев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9139 |19.11.2015 "Виваком" - търг... за един кандидат . 16| 5157 |05.05.2015 Куцкова: Няма да падна на нивото на Ясен Тодоров . 13| 7356 |05.02.2015 Гр. Караджов пред Фрог: Кандидати за български Ципрас има доста, но са слаби имитатори . 14| 12241 |15.01.2015 Само тук: Особеното мнение на съдия С. Янкулова от ВАС за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads