Реклама / Ads
8| 8560 |06.08.2015 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Светила в правото са в шок от предложението на Семов за Генерален адвокат в Люксембург

.
Десетки светила в областта на правото са в шок от предложението на Атанас Семов за поста Генерален адвокат на съда на ЕС в Люксембург. Преди седмица Фрог нюз ви информира за скандалния начин, по който е протекъл конкурса за този пост.
 

 Това, че Семов е минал през първата цедка в България нищо не значи. Запознати с последващите процедури  твърдят, че документите на българския кандидат ще бъдат разгледани на място в Люксембург  от изключително педантична комисия. Предполага се, че тя няма как да не забележи множеството съмнения , възникнали около начина, по който се  проведоха двата конкурса у нас. Както стана ясно, на първият Семов не можа да прескочи  достатъчно успешно езиковата бариера и остана по-назад в класацията. За следващият, изискванията  вече  бяха занижени.

 

Експерти  по Европейско право са категорични, че задаваните му  въпроси в областта на  Европейското право са били  по-лесни от тези, които се изисква  да бъдат зададени на кандидатите за този  пост. Отделно от това  има изискване за юридически стаж, който той няма, тъй като е бил преподавател.  Запознати с правилата на конкурса смятат, че най-големият проблем е, че член на втората комисия, оценявала Семов, има сериозни  финансови отношения с него. Става дума за французина Жан Пол Жаке.

 

За  никого не е тайна, че Жаке  редовно чете лекции в Центъра по продължаващо обучение към Юридическия факултет на Софийския  университет, чийто директор е самият Семов. Твърди се още, че чужденецът е един от най-скъпо платените преподаватели там. Снимки от негови  лекции могат да се видят на сайта на Центъра. Именно този факт възмути до краен предел  юридическата общност. Нейни изявени представители  недоумяват как при това положение  Жан Пол Жаке  може да бъде член на комисията, оценяваща Семов. Това е очевиден конфликт на интереси, който няма как да не бъде забелязан в Люксембург, категорични са експертите.

Екипът ни опита да се свърже със съветника на правосъдния министър Христо Иванов по този казус. Щом чу по какъв проблем го търсим, Христо Христев светкавично обясни, че няма да говори.

 

Известен факт е, че комисията в Люксембург ще пресява кандидатите не само формално по документи и по техните професионални качество. Членовете й са безкомпромисни и по отношение на още един аспект. Те изключително много държат бъдещият Генерален адвокат на Люксембург да бъде с безупречна репутация, да е нравствено чист и морално неопетнен човек.  Развръзката по този казус изцяло е в ръцете на комисията в Люксембург. От нея ще стане ясно, дали съмнителните избори, които се правят у нас, могат да минат  на Запад.

 

Дарин Драмски

 

УТОЧНЕНИЕ: Редакцията ще публикува гледната точка на кандидата Атанас Семов, както и други мнения по темата, ако ни бъдат предоставени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7814 |05.08.2015 Г. Коритаров пред Фрог: Приключили са ни, ако публицистиката спре да ни вълнува . 10| 8902 |03.08.2015 Само във Фрог: Полицейски шефове се докараха с маркови очила, иззети при акция . 0| 9384 |23.07.2015 Проф. М. Славова пред Фрог: Промяната на Конституцията е паркетно занимание, не ни е потребно . 0| 8550 |23.07.2015 Кримипсихолог: Биячите на Христо са с неадекватно самочувствие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads