Реклама / Ads
20| 6002 |18.02.2021 АКТУАЛНО

Смъртта на детето било престъпление, но Фандъкова не поема отговорност

.
Йорданка Фандъкова
Трагичен инцидент, но и тежко престъпление. Така кметът на София Йорданка Фандъкова определи смъртта на 16-годишния Любомир, който загина след токов удар на тротоарна шахта. Тя прехвърли вината на собствениците на павилиона, ЧЕЗ и на кмета на ”Триадица”.
 

Контролът обаче е ключовата дейност, която очевидно куца, призна Фандъкова. „Аз не случайно излязох да говоря едва вчера, когато проверката беше завършена. Тя обаче изчерпва отговорността за поставянето монтажа на павилионите“, заяви кметът пред bTV.

 

От думите й стана ясно, че има регистър за преместваемите обекти, но не всяка районна администрация въвежда навременно и коректно данните. Фандъкова обясни, че има три павилиони на територията на общински терен, за два от тях договорите са сключени от кмета на „Триадица“. Отдавна пък е имало нареждане за премахването на тези будки, които са били свързани с електричество без необходимото разрешение.

 

„Дали някой получава пари под масата, аз не мога да кажа“, коментира Фандъкова.

Тя подчерта, че има подаването на ток на обекти, за които никой не е видял проекти за свързване.

 

„Кабелът е поставен абсолютно незаконнно, не само това – престъпно е поставен“, настоя още кметът.

 

„Контролът по отношение на преместваемите обекти е вменен в главните архитекти и служителите на районните администрации. Аз вчера обявих, че главният архитект към всички кметове е изпращал многократно уведомителни писма. За съжаление голяма част от обектите все още не са премахнати“, посочи Фандъкова.

 

Тя определи процедурата като „зациклила“. „Този обект е стоял там с години. Имал е сключен договор. Това категорично е престъпление, има загинало невинно дете, но аз не съм прокурор. Това, което за мен е най-важното и беше отново някак си обяснено от ЧЕЗ по странен начин, е това, което установихме в самия договор на ЧЕЗ – подаването на ток. Напрежение се подава само след въвеждане на експлоатация.

 

Служебна бележка няма никаква стойност по ЗУТ“, продължи с обясненията кметът.


От думите й се разбра, че собственикът или хората, които той е наел, са прекарали кабел. За подаването на напрежението на обект, който не е въведен в експлоатация, ЧЕЗ носи отговорност.

 

Шахтата пък е общинска собственост. За съжаление контролът върху шахтите е много трудно осъществим, разкри Фандъкова. И добави, че има голям проблем с нерегламентирането отваряне на шахти, затова ще бъдат поставени и датчици, които да засичат тази дейност.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 25593 |13.09.2020 Новият съпруг на Борислава Йовчева: Детето ѝ не е мое. Бракът ни е грешка /видео/ . 4| 9856 |31.12.2019 Албена Белянова: ВиК-Перник не е проверено нито веднъж от АДФИ, нищо, че е било планирано . 4| 8408 |24.09.2019 Смъртта на боксьор с двойна самоличност прераства в скандал (обзор)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads