Реклама / Ads
4| 5003 |14.02.2023 АКТУАЛНО

Собственикът на ”Вагнер” или ”готвачът” на Путин призна, че е създателят на ”ферма за тролове”

.
Владимир Путин, Евгений Пригожин
Собственикът на руската частна военна компания ”Вагнер” Евгений Пригожин призна, че е създал и финансирал Агенцията за интернет изследвания - компания, която Вашингтон категоризира като ”ферма за тролове”, която служи за пропаганда в интернет и се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс.
 

Пригожин, който е съюзник на руския президент Владимир Путин, призна от началото на руската инвазия в Украйна миналата година редица неща, които от години се твърдяха за него, отбелязва Франс прес. Така той призна, че е основател на групировката "Вагнер", която сега се бие в челните редици на фронта в Украйна или че е се е опитвал да се намеси в американските избори.


Сега той призна, че е създал базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания, наричана "ферма за тролове" дори от руските медии, чиито служители са обвинявани за извършване на дезинформационни кампании в интернет в услуга на Кремъл.


"Никога не съм бил просто финансист на Агенцията за интернет изследвания. Аз я замислих, създадох я и я управлявах дълго време", каза Пригожин в пост в канала си в Telegram, разпространен от пресслужбата на кетъринговата му компания "Конкорд". "Тя беше създадена, за да защити руското информационно пространство от грубата и агресивна антируска пропаганда на Запада", допълни Пригожин.


Пригожин за пръв път беше санкциониран от САЩ заради връзките си с Агенцията за интернет изследвания през 2018 г. и обвинен в заговор за измама срещу САЩ, предаде БТА.


Агенцията за интернет изследвания е обвинявана, че е провела, по-специално чрез фалшиви акаунти в социални мрежи и онлайн вестници, кампании, целящи да защитят политиката на Кремъл, да критикуват руските опозиционери, да очернят френското присъствие в Африка или дори да разпалят спорове около Брекзит и изборите в САЩ.

 

Наред с Пригожин Вашингтон санкционира още няколко предполагаеми членове на Агенцията за интернет изследвания през 2018 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6777 |27.01.2023 Руско гробище разкрива затворническата армия на Пригожин и ”Вагнер” . 59| 21895 |10.05.2021 Собственикът на ”Градус” контролирал цяла Южна България. Имал си картел - Г8 . 6| 10537 |08.02.2019 Собственикът на ”Дунарит” отровен от руски агент, заподозрян по случая „Скрипал” . 14| 14885 |15.01.2019 Собственикът на ”Дунарит”: Има твърда, последователна, организирана и целенасочена атака срещу мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads