Реклама / Ads
14| 9984 |28.11.2018 АКТУАЛНО

Софийските ремонти по-скъпи и по-хвалени от мисията на НАСА на Марс

.
космическият апарат ”ИнСайт” (InSight) Източник: НАСА
Сряда, 28 ноември: всички национални телевизии излъчват репортажи за пробно пускане на трамваи по незавършилия ремонт на „Граф Игнатиев“. Всички информационни емисии съобщават за епичното събитие. Цялата страна тръпне в очакване.
 

Зам.-кметът на столицата Евгени Крусев - телевизионна звезда и бъдещ участник във Вип/Биг Брадър, Фермата, Гласът на България позира пред камерите. Два дни преди събитието, кметицата Йорданка Фандъкова подгря публиката с изявление във Фейсбук. Тя разясни на столичани какви блага ги очакват, ако изпитанията минат успешно и се подпише акт 16. Ей, живот, здравей!

 

Ден преди да почне изпробването на ремонта на „Графа“ американците се похвалиха, че космическият апарат "ИнСайт" (InSight) на НАСА кацнал на повърхността на Марс. Седем месеца пътувала станцията, за да стигне до „червената планета“, похвалиха се НАСА и контролния си център в Пасадена, щата Калифорния. Апаратът InSight кацна на Марс в района на платото Елизия, което е разположено на 4 градуса северно от екватора на планетата. То представлява равнинен район, там има вулкани и дълбоки падини. Учените смятат, че там може би е имало вода. Дето се вика, ако пуснат обществена поръчка, ще им построим там площад, плочки ще наредим, трамвайна линия ще опънем – каквото кажат…

И сега – затаете дъх. Мисията е с бюджет 1 милиард долара.

Защо цената е толкова важна? Ще разберете.


.
Ремонтът на "Графа" е на финалната права...           Снимка: БГНЕС

 

Ремонтът на „Графа“ продължи също 7 месеца и още не е завършен окончателно.

Ремонтът струва 24 млн лева. Нищо, в сравнение с единия милиард на НАСА. Но. Само за 2018 г. Европейският фонд за регионално развитие и услуги е дал на Столична община 46,6 млн евро за инфраструктурата. И това е капка в морето от 1 милиард долара за мисията до Марс. Но.

ЕС е инвестирал значителни средства в софийските ремонти. Като цяло от 2007 г. до 2017 г. ЕС е инвестирал 1 милиард евро в софийския градски транспорт. Това е повече от стойността на Марсианската мисия на американците, която има неизмеримо значение за човечеството.

И не е въпросът в парите, защото сравнението не е много коректно, а в качеството и полезността на извършените дейности. И в поведението на тези, които харчат тези огромни суми, защото те са пари на данъкоплатците – европейските и българските. И в НАСА и в Столична община похвалиха с постиженията си. Онези в НАСА казаха, че работата им продължава и дължат много на всички граждани на планетата. Том Хофман от НАСА заяви: „Толкова хора работиха по проекта. Толкова хора се вълнуваха и ни подкрепяха по всякакъв начин. Толкова се вълнуваме. Сърцата ни спряха за седем минути от вълнение…“.

Фандъкова и Крусев се държат, сякаш са ни направили огромна услуга, а всъщност това им е работата. И много хора не са доволни от това как я вършат. Затова правим това съпоставяне – заради дразнещите разлики в поведението и посланията.

Освен това. Брутният вътрешен продукт на САЩ е 19,4 трилиона долара. Разликата с втория – този на Китай, 12,3 трилиона – е 7 трилиона. Или около 120 Българии! Затова американците следят всеки долар да да се използва рационално и в полза на хората и страната. Дали и в Столична община е така?

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8184 |24.08.2018 Царя се прощава с ”Врана”, но взема над 1 млн. за ремонти . 3| 5743 |23.06.2018 Данъкоплатци от Оряховско сами си ремонтират пътя! . 6| 9805 |02.11.2017 „Спаси София“: Фандъкова, не се ли срамувате от мърлявите ремонти в София? . 14| 14277 |18.10.2017 Военен от резерва: Решението да се ремонтират съветските МиГ-ове е национално предателство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads