Реклама / Ads
14| 6334 |07.04.2021 АКТУАЛНО

Социологът Б. Димитрова: Има два сценария за действие на Слави Трифонов.

.
Боряна Димитрова
По всяка вероятност този парламент ще е преходен, прогнозира Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова. Според нея има два сценария за действие на Слави Трифонов.

Социологът коментира думите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова „Слави Трифонов да поеме отговорност“, а партията му „Има такъв народ“ да се опита да състави кабинет като втора политическа сила, приемайки мандата.

 

„Трудността е, че трите протестни партии нямат мнозинство в парламента и ще трябва да потърсят подкрепа от партии, с които са заявили, че няма да взаимодействат“, припомни социологът и допълни: „Този призив на премиера трябва да се чете и от такава гледна точка – ако не бъде съставено правителството от „Има такъв народ“, то вината няма да се носи от ГЕРБ, а вече и от другите политически сили, които, бидейки в парламента, имат споделена отговорност за управлението. Напрежението във въздуха не се разрежда, а се сгъстява“, посочи тя пред БГНЕС.

 

За отново подхваната от Бойко Борисов реторика, че ако има избори, то те трябва да бъдат за Велико Народно събрание и промяна на Конституцията, Боряна Димитрова коментира: „Подобно на протестите и на позициите през есента, партиите, които са около протеста, ще се опитат да оставят този въпрос встрани, а не да влязат в сценария за Велико Народно събрание. Защо? Защото, ако има съгласие по една обща и доста неясна формулировка – демонтиране на модела на ГЕРБ, то има твърде малко съгласие по това какво да се прави. Има съгласие по негативния дневен ред, няма съгласие по позитивния“.

 

Боряна Димитрова посочва два евентуални сценария за действията на „Има такъв народ“, която стана втора политическа сила в страната.

 

„Единият вариант е партията на Слави Трифонов да се опита да състави правителство около партиите на протеста, опитвайки се да продължи да поддържа този плам на недоволство. Това ще е много трудно, ако влезеш в правителство, защото правителството трябва да решава актуални задачи и проблеми. Трудна спойка – и да поддържаш протестен потенциал, и да участваш в управлението. Ако се поддържа отворен въпроса за референдума, може да се постигне такъв вариант. Вторият вариант, който също е открит, е, стъпвайки на резултатите до момента, да се реши да се отиде на нови избори. И това е риск. Когато има вълна, тя обикновено се качва, но при нови избори никой не може да каже със сигурност“.

 

Според нея фрагментарността в парламента отговаря на фрагментарността в обществото, а голямата изненада на тези избори не е просто подкрепата за партията на Слави Трифонов, а големият ѝ мащаб.

 

„Оттук нататък въпросът е: накъде? Кои са избирателите, които са гласували? Все още знаем малко неща, защото тепърва се правят анализи на типа избиратели и на това кой е подкрепил Слави Трифонов. А и трябва да се отиде отвъд социално демографската характеристика на тези избиратели и да се види какво все пак те биха желали“, смята Боряна Димитрова, според която вотът за „Има такъв народ“ е „стихийна мобилизация по един все още неясен политически проект“. „Най-ясното е образът, фигурата на Слави Трифонов“, смята анализаторът.

 

„Има такъв народ“ превърнаха референдума във връх Шипка, това е най-ценният капитал в политическата биография на партията и най-важното нещо, което са направили. Само щом влезе в парламента, той ще даде в ръцете на суверена тези въпроси. Обратното, аз мисля, че той ще ги държи „на трупчета“, защото това ще дава възможност да поддържа енергията на хората жива“, смята още Боряна Димитрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 6028 |03.04.2020 Социологът Евелина Славкова: В момента не е време за политически битки . 3| 8591 |28.09.2019 Социологът проф. Мирчев: Последният мандат на Фандъкова е пълна катастрофа . 11| 6327 |27.07.2018 Политическият ни живот се превърна във виц, смята социологът Живко Георгиев . 7| 7017 |25.01.2018 Социологът Атанас Мерджанов пред Фрог: БСП няма основание да се гордее с този вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ