Реклама / Ads
52| 10072 |20.07.2023 АКТУАЛНО

Списъкът на “Миротворец”: Какъв е този сайт и защо разбуни духовете у нас?

.
Един списък сериозно разбуни духовете у нас. Журналисти и политици се оплакват, че са били посочени като врагове на Украйна. Случаят коментират русофилите, привържениците на “Възраждане”, президентът Румен Радев, а освен това от БСП се зарекоха да сезират ДАНС. Какво всъщност представлява списъкът “Миротворец”, кой стои зад него и може ли да се смята, че това е сериозна заплаха?
 

Като “списък за ликвидация” определя сайтът “Миротворец” една от знаковите фигури покрай партия “Възраждане” - Пламен Пасков, който неотдавна определи като манипулация кадрите от клането в буча и пусна в пространството фалшива новина, според която украинската страна използва статисти за масовки на трупове. На въпросния клип, който визираше тогава Пасков, се вижда как “труп” пуши цигара. Оказа се, че това са стари кадри от снимките на видео към рап песен. 

 

Наистина ли обаче списъкът на сайта “Миротворец” е за “ликвидация”, както упорито се твърди? 

 

Краткият отговор е “не”. 

 

Сайтът посочва имена и подробности за хора, които се смятат за “врагове на Украйна” от хората, които стоят зад “Миротворец”. Счита се, че тези лица са извършили престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и човечеството, както и са нарушили международното право.

 

Пълното му название е Център за изследване на признаците за престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира, сигурността на човечеството и международния правов ред "Миротворец". Уебсайтът стартира през декември 2014 г. от украинския политик и активист Георги Тука. Тука е заместник-министър на временно окупираните територии и вътрешно разселените лица в правителството на Гройсман. През 2015 и 2016 г. е губернатор на Луганска област. В началото на съществуването си събира сведения за наемници, сражавали се на страната на сепаратистите в Украйна, за помагачи на сепаратистите и за хора, провеждащи агитация срещу прозападните власти. 

Публикуването на лична информация на сайта е критикувано от правозащитни организации.

 

Списъкът съществува отдавна. Така например през 2016 г. българин попада в списък на “Миротворец”, сред които депутатката Магдалена Ташева от партия “Атака”.

 

Не е ясно кой точно стои зад “Миротворец”. Сайтът и неправителствената организация се ръководят от лице, известно само с псевдонима Роман Зайцев, който се среща с Георги Тука през 2014 г. Самият Тука отрича сайтът да има държавно финансиране или зад него да стои украинската служба за сигурност на Украйна.

 

Таен състав решава кой точно да бъде включен в списъка с над 180 хил. имена по данни към август 2019 г. Сред тях не само военни престъпници, политици, руски агенти, но и общественици и артисти - съоснователя на Pink Floyd Роджър Уотърс, беларуската писателка Светлана Алексиевич, покойният италиански премиер Силвио Берлускони.

Списъкът е създаден, за да "почисти" Украйна от проруските настроения и активност.

 

Въпреки че няма официален статут, уеб сайтът се посещава редовно на контролно-пропускателни пунктове. Според Тука, сайтът е довел до ареста на 1000 души от стартирането на сайта, който според него включва много сътрудници и хора, работещи за Федералната служба за сигурност, които иначе не биха били в нито една правителствена база данни. 

 

След началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. Миротворец добави имената на унгарския премиер Виктор Орбан и държавния глава на Хърватия Зоран Миланович. И двамата бяха изразили проруски възгледи след началото на инвазията. На 27 май 2022 г. Миротворец добави бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, след като Кисинджър, говорейки на Световния икономически форум в Давос, предположи, че пълното антагонизиране на Русия застрашава стабилността в Европа. Сайтът обвини Кисинджър, че разпространява "руско-фашистка пропаганда“ и действа като "съучастник в престъпленията на руските власти срещу Украйна и нейните граждани".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 9638 |08.05.2023 Какъв ден! Сарафов се опълчи на Гешев и зейна пробойна в крепостта на мрака . 0| 5897 |29.03.2022 Аню Ангелов: Украйна ще бъде лишена от всякакъв излаз на море . 1| 3971 |24.04.2021 Цветан Цветанов: Важно е да видим реалната ситуация днес и какъв е хоризонтът, който се очертава за страната . 2| 5761 |08.02.2021 Какъв подарък за Свети Валентин да изберем – топ 5 супер идеи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads