Реклама / Ads
2| 6065 |22.03.2009 АКТУАЛНО

По света и у нас честват водата днес

.
22 март е Международният ден на водата. Тази година акцентът в инициативите по целия свят са трансграничните води и възможността за сътрудничество между държавите по ефективното им управление и използване.
 

Международният ден на водата е един от начините да се привлече вниманието на хората и ръководствата на държавите върху проблемите на прясна вода и целесъобразното използване на източниците.

В България проблемите с водата се задълбочават в последно време. Стотици селища все още са без изградена водопреносна мрежа. Повече от половината българи нямат достъп до канализация, а отпадните води се изливат в септични ями или директно в природата. Все по-често съседните ни страни Турция и Гърция недоволстват от завърсяването на реките, които влизат на тяхна територия от България. С Турция и до днес имаме спорове по отношение на територии около р. Велека.

Трансграничните реки и езера в света са 263. Те покриват почти половината от повърхността на земята и се простират на територията на 145 държави. Експерти предвиждат бъдещи конфликти, защото всяка държава се опитва да обезпечи собствените си нужди, което често води до спорове и дрънчене на оръжия.

На Петия световен форум по въпросите на водата, който се провежда тази седмица в Истанбул, се обсъжда и проект на резолюция, предложена от Европейския парламент. В документа се изтъква, че липсата на вода и недостатъчното й пречистване предизвиква смъртта на около 8 млн. души годишно, че повече от един млрд. от жителите на планетата нямат удобен достъп на разумна цена до питейна вода, че близо 3 млрд. души живеят в зони, засегнати от воден стрес.

Ако обичайно организмът на човека изпарява 2-2,5 литра влага за едно денонощие, то в горещините или при големи физически натоварвания това количество достига до 4 литра за 24 часа.

Учените са пресметнали, че при 1 л. загуба на течност започва да ни мъчи жажда, при 2 л. намалява умствената дейност, при 3 л. започва виене на свят, а при 4 л. са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнанието.

1/3 от недостига на влага може да се компенсира от хляба, супите, плодовете и зеленчуци, но 2/3 трябва да дойде от течностите.

Предлагаме ви повече информация за способността на различни видове напитки да утоляват жаждата, пише zdrave.bg. Те са оценени по петобалната скала.

Чай (5 точки)

Според специалистите това е най-доброто средство за утоляване на жаждата без значение дали той е топъл или студен. Зеленият чай съдържа витамин Р, който влияе положително на функцията на кръвоносните съдове.

Черният чай, заради съдържанието си на кофеин, тонизира още по-добре. Зеленият съдържа прости флавоноиди (усвояват се по-бързо), а черният - комплексни, които се смятат за отлично профилактично средство срещу рак и сърдечно-съдови заболявания.

Тайна: Горещият зелен чай е способен да защити кожата от ултравиолетовите лъчи - 4 чаши дневно и резултатът е налице.

Не се препоръчва: пиенето на повече от 8 чаши чай дневно.

Вода (4 точки)

Безспорно това е най-разпространената напитка. По способност за утоляване на жаждата, заради голямото си количество соли и биологически активни вещества, минералната вода заема второ място след чая. Тя освежава, стимулира апетита и премахва умората.

Ако нямате гастрит или язва на стомаха, можете да пиете газирана вода - въглеродната киселина, попадайки в устата, предизвиква силно отделяне на слюнка и така допълнително занижава усещането за жажда.

Тайна: Добавете парченце лимон или няколко кисели боровинки във водата и по този начин още по-лесно ще победите "врага".

Не се препоръчва: пиенето на вода от чешмата, а също така леденостудена или дестилирана вода.

Сокове и нектари (3 точки)

През лятото добре освежават доматеният, вишневият сок, сокът от грейпфрут и сливи. Киселината раздразва вкусовите рецептори, започна обилно отделяне на слюнка и така по-лесно понасяме горещините.

Соковете с месестата част от плодовете или зеленчуците утоляват по-слабо жаждата, но пък съдържат повече целулоза, пектин и мастноразтворими витамини и затова те са по-полезни за организма като цяло.

Тайна: В горещините разреждайте сока с вода.

Не се препоръчва: пиенето на сок, приготвен от сух концентрат.

Кисело мляко (4 точки)

Айрянът и йогуртът са отлично средство за отстраняване на жаждата. Те се усвояват бързо (за 1 час до 91%, а млякото само до 32%). Тези видове йогурт, които съдържат бифидобактерии, помагат и за възстановяване на нормалния състав на микрофлората на червата. Киселото мляко може да се употребява и със сладки плодове или със зеленчуци.

Тайна: В процеса на ферментация лактозата се превръща в млечна киселина и затова киселото мляко е особено подходящо за хората, страдащи от индивидуална непоносимост към млечната захар.

Не се препоръчва: да се съчетава с прясно мляко.

Прясно мляко (3 точки)

То премахва стреса, според някои данни предпазва от рак на гърдата и остеопороза, намалява кръвното налягане и помага в борбата с излишните килограми. През горещините предпочитайте обезмаслените видове или го разреждайте с вода.

Тайна: Чаят с мляко е тонизираща напитка, която влияе благоприятно на лигавицата на стомаха.

Не се препоръчва: пиенето на мляко след ядене, защото то намалява секрецията на стомашния сок.

Бира (2 точки)

За съжаление любимият на много "нектар от хмел" съдържа алкохол, а спиртните напитки не могат пълноценно да възстановят загубата на вода. Освен това бирата е високо калорична и не е подходяща за тези, които спазват диета.

Тайна: според някои изследвания, в малки количества (не повече от една халба дневно) бирата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, влияе положително на бъбреците, предотвратява образуването на камъни и повишава защитните сили на организма.

Не се препоръчва: да се прекалява с бирата.

Компот (2 точки)

Компотът не се отнася към напитките, а към сладките десерти, тъй като най-ценното в него не е течността, а плодовете. Способността за утоляване на жаждата на компота е ниска - той съдържа повече захар, отколкото органични киселини и минерални соли.

Тайна: Ако сте решили да изпиете чаша студен компот, разредете го с малко вода, а можете да добавите и червено вино (1 чаша вино на 3 чаши компот).

Не се препоръчва: пиенето на твърде изстуден компот.

Лимонада (1 точка)

Първоначално тази напитка се е състояла от малко захар, стрита лимонова кора и цитрусов сок с вода. Днес производителите заменят плодовите сиропи с по-евтини концентрати и добавят оцветители, ароматизатори, добавки и консерванти. Тази "химия" не утолява добре жаждата, а често точно обратното - предизвиква още по-голяма жажда.

Тайна: Полезна лимонада можете да си приготвите в домашни условия от изцедени лимони с минерална вода.

Не се препоръчва: утоляването на жаждата с това, което днес може да наречем "стандартна" лимонада, т.е. такава, купена от магазина - по-добре пийте сок или айрян.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11923 |30.10.2008 Шоуто “Live From Buena Vista–The Havana Lounge” 3-та година по света . 4| 5298 |03.09.2008 Владимир Путин е най- влиятелната личност на света . 0| 23135 |25.04.2008 Меган Фокс измести Джесика Алба и е най- сексапилната жена в света . 2| 5689 |31.03.2008 Мюсюлманите са повече от католиците в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads