Реклама / Ads
6| 5175 |10.04.2021 АКТУАЛНО

Д-р Светлана Велизарова: До октомври-ноември ще има два милиона ваксинирани

.
Проф. Светлана Велизарова
Ако продължим да ваксинираме по 10 000 на ден, до октомври ноември спокойно можем да ваксинираме към 2 милиона човека Това заяви проф. Светлана Велизарова - ръководител на детската клиника в белодробната болница ”Св. София” пред БНТ.
 

Едно гласуване е равно на едно пазаруване в магазина, Така професорката отговори на въпрос  дали ще има нов пик на пандемията след изборите.

 

Трябва да се обясни на хората, че "Астра Зенека" е опасна за жени под 30 години, с наднормено тегло, които са пушачки или вземат контрацептиви. Защото пушенето, наднорменото тегло и контрацептивите по принцип си имат индикации или усложнения, които се проявяват точно в тромбоза.

 

Точно за хората над 65 години е най-малко опасна "Астра Зенека", там няма противопоказания за приложение, подчерта проф. Велизарова.

 

Всяко вирусно заболяване започва в късната есен, развива се зимата и вече пролетта намалява. Така че, аз считам, че май-юни вече няма да говорим за ковид, не че той ще изчезне, но просто топлото време определено му влияе. Ако не се справим с ваксинацията, предполагам, че ще имаме една лека вълна отново октомври-ноември, смята проф. Велизарова.

 

Независимо, че се отчитат да кажем 400 000 официално минали през това заболяване, аз считам, че те са поне 6-7 пъти повече. Тоест, около 2 милиона вече са минали през това заболяване.


Деца с наднормено тегло също са рискова група, смята д-р Велизарова.  По думите и те са каба и кекави, именно те стигат до подаване на кислород.

 

Тя заяви още, че в болницата в момента няма заразени деца, а вирусът се е подмладил, защото родителите имат достъп до тестове и често, когато се разболеят, те правят тест и на децата си, които се оказват с коронавирус.

 

Убедена съм че след 3-4 години ние ще забравим ковид в световен мащаб, но съм убедена, след 10-20 години, ние ще говорим за т.нар. ковид поколение - поколение, което ще има много пропуски, не само образователни, но и социални, комуникативни, защото през тази година то е натрупало много пропуски, обясни още проф. Велизарова.

 

Няма ваксина в света, която да няма странични ефекти, категорична е тя. Въпросът е, че ковид така се раздуха, че стана една масова световна история. Аз почти нямам спомен за друго заболяване, което да засегне дори политическата обстановка в света, смята професорът. И мисля, че малко се слушат лекарите, подчерта тя.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 11604 |10.04.2021 Списък на избраните народни представители в 45-ото НС . 29| 15541 |09.04.2021 Проф. Коста Костов предупреждава: Страшното идва на 7 май! . 33| 9951 |09.04.2021 Минеков с притча за Хаджигенов, Манолова и Христо Иванов . 27| 14180 |08.04.2021 Димитър Луджев: Борисов е ошашавен, хвърля се безразборно в търсене на изход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads