Реклама / Ads
7| 5461 |22.11.2023 АКТУАЛНО

Top Secret: Защо десетки хора, свързани с убийството на Кенеди, загиват след покушението му?

.
Миг след изстрелите... Източник: Архив
60 години след 22 ноември, 1963 г., когато в Далас, Тексас. 46-годишният Лий Харви Осуалд прострелва смъртоносно Джон Ф. Кенеди, докато най-младият американски президент пътува в автомобил със съпругата си Джаки Кенеди и губернатора на Тексас Джон Конъли. 6 десетилетия по-късно мистерията с покушението все още не е разгадана, а версиите се множат непрекъснато.   Има обаче неща, които засилват съмненията около официалните версии и смразяват кръвта на изкушените от темата.
 

Вече е известно: над 100 души загиват в хода на разследването на убийството на Джон Кенеди. Защо и дали са само те? Този въпрос продължава да е без отговор. Оказа се, че дългоочакваното разсекретяване на документи от разследването на „убийството на века“, както американците наричат атентата срещу президента Кенеди, не разкриха всички тайни.

 

Мистериите продължат. Все още остава тайна какво е знаел легендата на ФБР Джон Едгар Хувър. Не е ясно и досега, какви компромати е държал Хувър за братята Канеди – Джон и Робърт. Знаел и техните врагове.

Тайни около убийството на Джон Кенеди все още спират дъха, а и за тях се пише изключително рядко.

 

***

Далас, САЩ. Там, в петък, 22 ноември 1963 г., в 12,30 часа местно време бе убит 35-ят президент на Съединените щати Джон Фицджералд Кенеди. Кенеди е ранен фатално, докато пътува с жена си Жаклин, губернатора на Тексас Джон Конъли и съпругата му Нели Конъли, придружени от президентския екскорт.

10-месечното разследване на комисията "Уорън" между 1963 и 1964 г. установява, че президентът е убит от Лий Харви Осуалд. Същата комисия установява, че и Джак Руби също действа сам, когато на свой ред убива Осуалд, преди той да се яви пред съда. Въпреки това анкети, правени между 1966 и 2006 година показват, че близо 80% от американците не вярват на официалните версии и смятат, че правителството прикрива истината за атентата.

Една друга комисия, тази към Камарата на Представителите на САЩ, заявява през 1979 г., че президентът Джон Ф. Кенеди вероятно е станал жертва на добре организирана конспирация. Комисията изважда шокиращи недостатъци в разследването на ФБР и на Комисията "Уорън". Въпреки че се съгласява с твърдението на "Уорън", че Осуалд е най-вероятният убиец на Кенеди и губернатор Конъли, Комисията към Камарата на представителите твърди, че са произведени поне четири изстрела и че има голяма вероятност стрелците да са били двама. Комисията не определя нито един човек или група хора замесени в убийството, освен Осуалд, но казва че ЦРУ, Съветския Съюз, организираната престъпност и още няколко други групи биха могли да имат пръст в атентата.

 

Основните версии са, че в убийството е замесена мафията, кубинските контри, Фидел Кастро, КГБ, ЦРУ, оръжейни магнати и пр. Споменават се различни аргументи, някои от които направо абсурдни. Съвсем реални са обаче действията на американските власти, които изземват всички филми от камерите и фотоапаратите на свидетели на покушението. След което тези ленти мистериозно изчезват.

Още по-подозрително е ликвидирането на убиеца Ли Харви Осуалд. Скоро след това умира от рак в затвора и неговият убиец - евреинът Джак Руби. Класическа мафиотска история - убит е "поръчаният", след това е убит убиецът му, накрая загива и убиецът на убиеца. Следата е прекъсната завинаги. Би било чудесен финал за филм, но в живота нещата са много по-жестоки

 

Супер важна предистория

 

През 1913 г. Конгресът на САЩ прехвърля (подарява) финансовата независимост на страната на т.н. ФЕД (Федерален резерв). Вместо държавата, частни банки, съставляващи ФЕД, вече имат право да печатат долари. Нещо повече, САЩ плащат огромна лихва на частниците от ФЕД, върху всяка отпечатана банкнота. По този начин, налагайки долара като световна валута, ФЕД  реално налага контрол върху целия световен финасов пазар и повечето национални икономики, чиито резерви или дългове са в долари.  

 

През 1971 г. е отменено златното покритие на долара. Зелените банкноти започват да служат за контрол или предизвикване на инфлация, както и за „лабораторно създаване на кризи” в различни точки на света, в цели региони и в целия свят. От тази ситуация господарите на ФЕД стават още по-могъщи. Кои са тези мистериозни властелини на света?

Според една от теориите, това са еврейски фамилии начело с рода Ротшилд. Повечето от тях са изселници от Русия, Литва и Полша. Посочват се Ротшилд, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Мойзес, Леман.

 

На 4 юни 1963 година, президентът Кенеди издава Декрет, Изпълнителна Заповед № 11110, с който на Департамента по финансите се предоставя право да издава сребърни сертификати срещу налично сребро в Държавната съкровищница. На практика, това е нож в сърцето на ФЕД, който до този момент произвежда пари и ги дава срещу лихва на Правителството на САЩ. Един вид началото на края на частния Федерален резерв.

След близо половин век прекъсване, американската държава отново започва да печата свои пари. Така наречените банкноти на Кенеди от 2 и 5 долара, на които пише: "united states note", а не "federal reserve note". Тоест банкноти на Съединените щати, а не на Федералния резерв. Отпечатани са малко над 4 милиарда и са пуснати в обръщение. След 4 месеца започва печатането и на 10 и 20 доларови банкноти. Те обаче така и не виждат бял свят, защото съответните хора взимат съответните мерки.


.
Пътят на куршума...

 

Точно след 200 дни, на 22 ноември 1963 година, Кенеди е убит

 

Съвпадение или мистерия?

 

Следващият президент на САЩ – Линдън Джонсън, поправя „грешката” на Кенеди веднага след като полага клетва в деня на убийството, 22 ноември, на борда на Президентския самолет „Делта форс-1”. Още докато лети за Вашингтон той издава първата си заповед: спира печатането на държавните банкноти от 10 и 20 долара и връща правата на ФЕД. В кратки срокове банките, свързани с ФЕД изтеглят от обръщение и банкнотите на Кенеди от 2 и 5 долара.

 

Около тези събития се появяват факти, които или биват прикривани старателно, или за тях почти не се говори и пише.

 

- Лий Харви Осуалд, човекът, който по официални данни е убил Кенеди, е бил застрелян два дни след ареста. Убиецът на Осуалд – Джак Руби, умира от скоротечен рак без още да е произнесена присъда по делото срещу него. Според официалната версия на разследващите не съществува никаква връзка между Осуалд и Руби, нито на Руби с мафията и Съветския съюз.

- 20 минути преди убийството на Кенеди актрисата Карън Къпцинет звъни в информационната агенция Associated Press и съобщава, че пияният й любовник, сътрудник на ЦРУ й е казал, че президентът ще бъде убит точно в този ден. Разбира се, никой не повярвал на жената. След няколко дена Карън е намерена в дома й със счупен врат. В полицейския протокол е записано, че е паднала във ваната.

- Джак Зангрети, управител на хотел в Оклахома, заявил, че в рамките на 24 часа Осуалд ще бъде убит от човек на име Джак Руби. Две седмици по-късно Зангрети е намерен удавен в езеро, недалеч от хотела, в който работел.

- Роза Черами, проститутка, която е имала връзка с Джак Руби, два дни преди убийството на Кенеди, в надрусано състояние разказвала, че знае за атентат срещу президента. Малко след това я блъска кола. В моргата съдебните лекари описват рана в главата й, която, според тях най-вероятно е от куршум.

- Ханк Килам е човек, работил за Руби, който е знаел за връзката му с Осуалд. Намерен е с прерязано гърли. Обявили го за самоубийство...

- Хъг Уърд, частен детектив, разследвал смъртта на Кенеди загива в самолетна катастрофа заедно с кмета на Ню Орлиънс, добър приятел на Кенеди.

- С.Д. Джаксън, човекът, който първи купува лентата, на която са снимките на Запрудър от убийството на президента, умира скоро след това от сърдечен удар. Филмовата лента изчезва.

- Дороти Килален - журналист, която остро критикува комисията „Уорън”, е намерена мъртва в собственото си легло. Заключението на полицията е, че е починала от смесване на таблетки с алкохол.

- Грант Стокдейл, близък на братята Кенеди, на 1 декември заявил, че е близо до разкриване на убийството и ще разкаже всичко пред съдия. На 2 декември пада от прозореца на офиса си на 13-я етаж. Официалната версия: самоубийство.

- Ли Бауърс – оператор в железницата, намираща се недалеч от мястото на убийството, от вишката видял група хора на хълма, от който е стреляно срещу Кенеди. Загива в катастрофа.

- Гари Уъндърхил, служител на ЦРУ, участник в подготовката за нападение срещу Куба заявил: "Знам кои са те и това е проблем. Те знаят, че аз знам. Затова съм тук. Не трябва да оставам в Ню Йорк." Трупът му е намерен на 8 май 1964 година с дупка от куршум в главата. Официалната версия: самоубийство.

- Дж.Д. Типит – полицаят, който седмица преди убийството се е срещал с Джак Руби и Дейвид Фери. Застрелян при задържането на Осуалд. Според двама свидетели никакъв Осуалд не са видели, а двама мъже, облечени в черно. Единият свидетел е убит с изстрел в главата. Вторият бива ранен по време на кръчмарски бой, но без опасност за живота. Умира в болницата от сърдечен удар.

- Веднага след ареста на Джак Руби той бил посетен в килията от двама журналисти: Бил Хънтър и Джим Коет, а също и от адвокат Том Хауърд. По-късно тримата ровили в квартирата на Руби. Хънтър е застрелян в полицейския участък. Полицаят, който го застрелва, обяснил, че е изпуснал пистолета си и произвел неволен изстрел. Коет е убит няколко месеца по-късно – неизвестен го нападнал в хотелската стая и му счупил врата.
По същото време адвокатът Хауърд получил масиран инфаркт.

- Джъд Браун – разследващ съдия по делото „Руби“ умира от сърдечен пристъп. След него умира и помощникът му Кларънс Оливър. Разследващият адвокат на Руби загива в катастрофа.

- Леонард Палин, който заснел филм за убийството на Кенеди, загива в катастрофа.

- Джеймс Уоръл, който в момента на убийството видял подозрителен човек пред близката книжарница, също загива в катастрофа.

- Мона Санц, която прави интервю с Осуалд малко преди да го убият, е ударена смъртоносно от автобус на улицата.

- Мери Шермън, биолог, която е участвала в програмата на ЦРУ за създаване на биологично оръжие за атентат срещу Фидел Кастро, е била убита на 21 юли 1964 г. с нож в сърцето. След това е подпален домът й, но огънят изгасва и трупът остава невредим. Служителят от ЦРУ, с когото е работила, умира от инсулт. Лекарят, който му направил аутопсията, умира веднага след това от сърдечен удар. Братът на патолога пък бил застрелян.

- Еърлайн Робъртс – хазяйката на Осуалд, съобщила, че в деня на убийството при квартиранта й са идвали полицаи с полицейска кола. Тя обаче предупредила Осуалд и той се скрил. Жената умира при странни обстоятелства.

- Лейтенант Уилям Пицер – фотографът, снимал тялото на Кенеди в моргата, по-късно се самоубива.

- Капитан Франк Мартин – полицаят, видял как е убит Осуалд заявил пред комисията „Уорън”: "Мога да разкажа много неща, но по-добре да си мълча." Умира от скоротечен рак.

- Мери Пинчът Майер - журналистката, която е правила интервю с Кенеди, с когото, според нея имали кратка любовна връзка, се похвалила, че е записала всичко в дневника си. Майер била застреляна на улицата на 12 октомври 1964 година. През 1976 дневникът е бил намерен и веднага конфискуван от агенти на ЦРУ. Същите по-късно правят изявление, че всички записки на Майер са унищожени, за да не петнят паметта на Кенеди.

- Дезмън Фицджералд, който е участвал в разработката на план за ликвидирането на Фидел Кастро, твърдял, че убийството на Кенеди е извършено по същия сценарий. Фитцджералд умира от инфаркт.

- Лиза Хауърд - журналистката, която взела интервюта от Хрушчов, Кастро и Кенеди и защитавала мирния диалог между Куба, САЩ и СССР, на 4 юли 1965 година е намерена мъртва. Според официалната версия се е отровила с лекарства.

- Уинстън Скот, директор на мексиканския отдел в ЦРУ, през 1969 година се пенсионира и написва документална книга за работата си. Умира от инфаркт точно преди книгата да излезе от печат, а ръкописът е конфискуван от агенти на ЦРУ. Синът му се опитал да я издаде по-късно, но се оказало, че всички страници, засягащи работата на Управлението след 1947 година са изчезнали безследно.

- Мери Джо Копичне – секретарка на Робърт Кенеди и приятелката й Нанси Карол Тейлър се изпуснали пред Боби Бейкър, че Кенеди има намерение да смени своя вицепрецидент Линдън Джонсън през втория си мандат, ако го спечели. Нанси загива в самолетна катастрофа, а приятелката й в автокатастрофа през 1969 г.

- Дороти Килейлън – журналистка, която взела интервю от Джак Руби и се похвалила, че се е добрала до сензационни материали. За всеки случай предала материалите на своята приятелка Маргарет Смит. На 8 ноември 1965 г. Дороти е намерена мъртва, а след два дена е открит трупът и на Смит.

 

Излиза, че хора, които са знаели важни неща и детайли около убийството на Кенеди след това загиват при много странни обстоятелства.

 

Застрелян е и полицаят, който е оглеждал книгохронилището, откъдето се е смятало, че е стреляно срещу президента. Това е било само версия, една от многото, но ченгето е убито. Убити са още двама негови колеги, които са давали показания пред Комисията по разследване смъртта на Кенеди. Единият от полицаите оживява по чудо след първия атентат, но няколко месеца по-късно го намират „самоубил се”. 

Тук става интересно: Клай Шоу, единственият човек, който е обвинен в съпричастност към атентата срещу президента на САЩ, е напълно оправдан от съда. Няколко години след това умира от рак. Оневинен е единственият заподозрян...

 

Мистериите продължават през 1970 година, когато се създава нова Комисия за разследване убийството на Джон Кенеди. В нея са привикани известни мафиоти, за да се установи дали мафията има пръст в организиране на атентата. Или дали мафиотите знаят нещо по въпроса. След като посещават комисията и отговарят на въпросите, част от бандитите изчезват безследно или са открити мъртви - 15 души.

Още по-напечено става, когато в комисията са привикани и агенти на ФБР, участвали в разследването на атентата.

Уилям Съливан е човекът, който е имал пълен достъп до документите за атентата. Убит е от негов съсед по време на лов. Помислил го за елен...

Разпитани са още: Луис Николас, помощник на шефа на ФБР Джон Едгар Хувър, Алън Белмонт, също заместник на Хувър, Джеймс Кадиган, човекът, отговарял за папките с доказателствата, Джеймс Енглиш, шеф на лабораторията, изследвала оръжието на Осуалд, Доналд Кайлър, специалист по пръстови отпечатъци, който открива тези на Осуалд по оръжието. Всички те загиват в началото на 1977 г. От инфаркт. Невероятно, нали?

 

През това време в ЦРУ са разпитани 7 свидетели, които разказват какво са видели или чули по повод атентата срещу Кенеди. Всички те умират скоро след това.

Общо около 100 души загиват в хода на разследването на убийството на Кенеди.

 

Какви ли още тайни ще излязат някой ден?

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ползвана литература:

 

„Нови досиета по случая Дж.Ф.Кенеди“ – разсекретени документи на ФБР

"Мафията. От КГБ до ДС", автор Огнян Стефанов

„Убийството на президента Канеди“, автор Уилям Манчестър

„Анатомия на убийството“, автор Филип Шенън

„11/22/63“, автор Стивън Кинг

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 8985 |22.11.2023 Акад. Денков в Брюксел: България е обект на руски апетити. Тайните служби на Путин разделят обществото /видео/ . 2| 3250 |21.11.2023 Протест в Софийската филхармония заради ниските заплати . 2| 87223 |20.11.2023 Сватба в Гоце Делчев се превърна в светското събитие на годината: Съчетание от френски финес и български традиции . 1| 3747 |19.11.2023 Бедствено положение в община Варна - загинала жена, паднали дървета, счупени билбордове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads