Реклама / Ads
3| 6522 |01.12.2020 МИСТЕРИИ

ВОЛЯ атакува отказа за отстраняване на осъдения кмет на Калояново

.
Кметът Георги Георгиев и адв. Кристиан Гьошев
Политическа партия ”Воля” подаде жалба в Адмминистративен съд-Пловдив срещу решението на Общинската избирателна комисия - Община Калояново, Област Пловдив, с което е отказано предсрочното прикратяване пълномощията на Кмета на Община Калояново Георги Георгиев, поради наличие на осъдителна присъда за шофиране на МПС след употреба на накротични вещества.
 

На 25.11.2020 г., ОИК-Калояново се е събрала на свое заседание, за да отстрани кмета. Комисията обаче не е събрала необходимото квалифицирано мнозинство от две трети или иначе казано 8 гласа в подкрепа на отстраняването. Точно 1 глас не е достигнал на административния орган, за да прекрати кметуването на Георгиев. 7 човека са били "ЗА", а 4 "ПРОТИВ" отстраняването му, като последните не са изложили никакви мотиви защо отказват да спазят закона. Именно един от гласовете "Против" е бил предложен от ПП ВОЛЯ в ОИК-Калояново. По наша информация лицето е подало вече оставката си от комисията пред ЦИК, за да не бъде подлагано на натиск при следващо гласуване, както и поради опасността от налагане на лични глоби в размер на 2500 лв. за неизпълнение на закона.

 

Председателят на Политическа партия "ВОЛЯ" Веселин Марешки е упълномощил пловдивския общински съветник Стефан Аксиев да подаде жалба от името на партията в Съда. За целта е нает адвокат Кристиан Гьошев - опитен в изборното право, участвал в няколко общински и районни избирателни комисии, включително като председател и зам.-председател в Пловдив и областта.

 

Адвокат Гьошев заяви, че решението страда от няколко порока на административния акт, единият от които бил липса на мотиви, понеже нито в решението си, нито в протокола от заседанието ОИК не била записала причините, поради които 4 души са дали гласа си "Против" отстраняването на Георги Георгиев.

 

Също така, според юристът има и съществено разминаване между изложеното като факти в решението и неговия диспозитив, с който е постановен отказ за прекратяване на пълномощията. Правилно било да се постанови РЕШЕНИЕ ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ, поради липса на квалифицирано мнозинство. Това разминаване също било основание решението да се отмени като незаконно. В жалбата на ПП ВОЛЯ адвокатът е записал и твърдение за злоупотреба с право и превратно упражняване на права от страна на четиримата члена на ОИК гласували "ПРОТИВ", тъй като при приемане на решенията лицата следвало да се откъснат от политическите си, роднински и приятелски зависимости, което те не са сторили и de facto били "блокирали" изпълнението на закона.

 

От партията смятат, че Георги Георгиев ще се опита да забави хода на делото и съответно да продължи да заема поста на Кмет възможно най-дълго, макар и при липса на съвместимост.

 

Оказа се, че ПП ВОЛЯ към настоящия момент е единствената с правен интерес, която атакува отказа на ОИК да отстрани кмета на Община Калояново. Законът за местно самоуправление и местна администрация изрично посочва в чл.42 ал.5 кои лица имат право да оспорят решението на ОИК. Това са заинтересованите лица от решението - в случая такова е само Кметът Георгиев, централните ръководства на партиите и коалициите участвали в изборите и упълномощените от тях лица, които имат избрани представители в Общинския съвет. Според практиката на Върховния административен съд граждани, общински съветници или кандидати за кметове, нямат правен интерес да подават жалби и същите се оставят без разглеждане, ако са подадени от тези лица.
Сезирана е и Окръжна прокуратура-Пловдив, ръководителят на която може да упражни правото си на прокурорски протест срещу решението на ОИК.

 

Припомняме, че Георги Любенов Георгиев е избран за втори мандат като кмет на Община Калояново, област Пловдив през 2019 г., издигнат от Местна коалиция СДС, вкючваща Съюза на демократичните сили и Партия "Български демократичен център" /със старо име ЛИДЕР - на бизнесмена Христо Ковачки/

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8861 |30.09.2020 Сензационно Серина Уилямс се отказа от мача с Пиронкова на Ролан Гарос . 15| 9376 |08.05.2020 Горанов атакува репортер: Как пък разбрахте, че съм министърът на Пеевски? И вие сте се срещали с него . 22| 14642 |16.03.2020 България отказала обща поръчка на ЕС за медицински маски . 0| 4798 |12.11.2019 Атакуваха със сода каустик детска градина в Китай, 50 души пострадаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads