Реклама / Ads

0| 5355 |01.11.2013 НАРОДЕН ГЛАС

1милион ученици с таблети от партийните субсидии

.
12 стъпки за промяна в образованието и културата, очертаха експерти

Да се раздадат 1 милион таблета на всички ученици от 1-ви до 12-ти клас. Тази идея бе обявена от Николай Бареков по време на кръглата маса „Образование, култура и нравственост“, която се проведе в Пловдив в Деня на будителите. Тя е третият форум от  инициативата „10 разговора за България“, организирана от движението „България без цензура“.

 

Около 100 млн. лв. са необходими, за да се осигури чрез таблети достъп на децата до различни образователни програми и до английски език. Това не са много пари за държавния бюджет. Финансирането ще осигурим от държавната субсидия за партиите, която ще отнемем, след като те не спазиха обещанието си да се откажат доброволно от нея, обясни Бареков.

 

Да отпадне ДДС-то за учебници, помагала и книги, бе посочено по време на дискусията като задължителна стъпка за борба с неграмотността и равен достъп до образование. Любен Дилов – син предложи създаването на взаимоспомагателна каса, която да даде възможност на бедните да изучат децата си. В нея ще могат да се взимат безлихвени кредити за образование. Деполитизиране на училищата, премахване на делегираните бюджети или тоталната им ревизия, въвеждане на мандатност на школските директори и 30% увеличение на заплатите на учителите след атестация на тяхната работа, ще бъдат заложени в бъдещата програма на „България без цензура“. В нея ще залегне и окрупняването на университетите. Това ще става със съкращаване на администрацията, а не на брой студенти и преподаватели. Предвижда се за сметка на това да се открият филиали на големите ВУЗ-ове в слабо развити региони. В Северозападна България, Странджа и Родопите да се създадат високотехнологични паркове, бе идеята на Величка Рангелова – д-р на икономическите науки към БАН, която приеха участниците на кръглата маса. Така ще задържим младото поколение в райони, които са почти обезлюдени, обясни Николай Бареков.

 

Възстановяване на фонд „Научни изследвания“, както и въвеждането на задължителна образователна и трудова повинност на мястото на старата казарма, са част от предложенията на „България без цензура“.

 

Крайно време е да се създадат позитивни авторитети и герои за подрастващите, призова проф. Мирослава Кортенска. „Ако това не се случи, ще останем с този модел – пожарникари, силиконки. Ние сме тук да кажем, че прекратяваме този модел“, обясни Николай Бареков. Участниците в кръглата маса се обединиха около идеята в училищата да се въведе предмет по религия, като се обмисли допълнително под каква форма да се изучава тя.

 

Наблюдава се шизофрениране на обществото. България е в параноично състояние и решението на проблема е в сферата на културата и образованието, обобщи сегашната ситуация проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика, който е партньор на „България без цензура“ за кръглите маси.

 

Реформите през последните две десетилетия доведоха до срив в образованието. В началото на 90-те години бяхме на първите места по интелигентност, сега сме на 50-то място. Сред  първенците по неграмотност сме – 1,8% от децата у нас са неграмотни, обяви проф. Петър Славейков – председател на Центъра.

 

Въпреки целия демографски срив и всички проблеми, България има възможност да излезе със своя експертен потенциал и да обърне негативните тенденции, заключи Николай Бареков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 5750 |01.11.2013 Известни българи подкрепиха "Ден на добрата новина" . 0| 6504 |31.10.2013 Наградиха победителите от Цветната олимпиада в Благоевград . 62| 5708 |31.10.2013 Студенти: Телефоните ни се подслушват . 6| 5965 |29.10.2013 Студенти, пазете се от данайците, когато носят дарове
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ