Реклама / Ads
32| 12054 |10.08.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Михаил Екимджиев: Хората са излезли от кожата си, чувстват се потиснати и омерзени от управлението

.
Адв. Михаил Екимджиев Източник: БГНЕС
”Тези граждански протести са в името на основни конституционни принципи, които ние като общество преди 30 години сме заложили в Конституцията и които брутално се мачкат от управляващите, от премиера, от правителството, от главния прокурор. И за да излязат тези хора на улиците, това е един символен жест – това означава, че те вече са излезли от кожата си и не могат вече сетивно да понасят това управление, което ги е разочаровало, което ги кара да се чувстват засрамени, омерзени, потиснати.

И тогава народът като суверен, негово величество народът, излиза пряко на улиците. Вече отказва да спазва формалните правила – да действа чрез своите посредници: народните представители в парламента и институциите, и директно – от улиците, заявява, че иска промяна. Той не иска да договаря с тези управляващи. Това е смисълът на гражданското неподчинение. Това различава гражданското неподчинение от, да кажем, вандалските шествия на футболни агитки, които са самоцелни и целят само смущаване на обществения ред“, коментира адв. Михаил Екимджиев.


„Гражданското неподчинение, подобно на извънредните ситуации, с които ние свикнахме, е сериозна турбуленция в обществените отношения и обществения ред, при която в името на съблюдаване на висши ценности се допускат известни смущения в обществения ред и нарушения на по-периферни закони, каза още пред "Хоризонт" адв. Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

 

Според него сегашните протести и блокади преследват висша цел – „вкарването на управлението в правопорядъка“.


Съдът в Страсбург казва, че подобни протести представляват изразяване на политическо мнение, а правото на събиране и изразяване на политическо мнение са с най-висок интензитет на защита от Европейската конвенция за правата на човека, обясни юристът.


В две свои решения – срещу Унгария и Турция, съдът в Страсбург посочва, че при подобни политически протести държавата следва да толерира действия, причиняващи смущения в автомобилния трафик и на обществения ред, стига те да не са съпроводени с насилие, уточни Михаил Екимджиев. Той попита „какво толкова се смущава в свободата на движение, когато Орлов мост за 10-15 минути може да бъде заобиколен“ и допълни, че това не е смущаване на свободата на движение, а „смущаване на комфорта на движение“.


Дори консервативният български съд е приел в 3 свои решения, че хвърлянето на домати и яйца е допустима проява на изразяване на политическо мнение, каза още адвокат Екимджиев.

 

Винаги се преценява контекстът и когато става въпрос за политически мотивирани акции, държавата трябва да защитава и толерира такива акции, обобщи юристът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8335 |06.08.2020 Бенатова: Ако властта чуе хората от площада, ще види изгубената надежда . 1| 6026 |14.07.2020 Васил Гюров: Владеят всичко, освен сърцата на хората. Това ще ги събори! . 27| 16384 |17.06.2020 Любомир Аламанов: За пореден път интелигенцията предава хората . 26| 31001 |10.04.2020 Биолог: Да затворят хората е експеримент върху човечеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads