Реклама / Ads
4| 6266 |01.11.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Ако си срещу кмета, няма социални помощи във Видинско

.
Архив Източник: Булфото
Привидно във Видин всичко изглежда спокойно. Изборният ден започна нормално. Близо 60 000 души са с право на глас. Това обаче е един регион, в който работа на практика няма, а основно препитание са социалните помощи. Така именно кметът се оказва е ключова фигура, защото от него зависи кой ще има работа и бъдеще.
 

Рангел от Тошевци вече очаква с мъка зимата. Мечтата му била след изборите да види нов кмет и нова надежда, а предизборната кампания му припомнила какво е да си жив. Но за вота изненадващо жителите на Тошевци се утроили и преизбрали старата кметица. Рангел твърди пред НТ, че откакто се опълчил на кметицата, тя се заела да му го връща и му спряла помощите. Останал единствено с пенсията си от 170 лева, но без хранителни помощи.

 

Заради смелостта да каже „не”, от него се отрекъл и синът му. Вече подминава бащиния дом, а на Рангел се наложило да намери друг, за когото да се грижи. Говори без страх, защото след като му отнели помощите, вече няма какво да губи. Вижда бъдещето си единствено в гробищата. 

 

В Брегово с гордост Васил си спомня старите времена, когато получил бронзов медал на труда, но политическият цвят не прощава. След като участва в митинг на СДС, са му спрени всякакви права. За негово нещастие кметът на Брегово се оказал с противоположен цвят - червен. Освен работа, за Васил няма и помощи. От общината дори махнали кофата за боклук от портите му. Твърди – отново по нареждане на кмета.

 

И ако Васил все още има сили да отстоява вижданията си, при съпругата му нещата стоят другояче, тъй като е болна от рак. За държавата обаче тя е здрава – не получава никакви помощи. Получава единствено 19.50 лева за лекарства. Държавата не помага и затова на помощ идва възрастната й майка.

 

Заради липсата на работа и помощи преди две години Васил подал жалба до Комисията за защита от дискриминация, но все още чака отговор. Междувременно кметът на Брегово е преизбран за пети мандат. 

 

И трета община във Видинско преди седмица преизбра своя стар кмет – Бойница. Най-бедното място в целия Северозапад. Иван Минков не отива да гласува заради влошено здравословно състояние и така е лишен от безплатна храна. Така вече трета година. Не намира работа, а оттук идва и проблемът с липсата на осигурителен стаж. Идва ниската пенсия от 130 лева. 

 

И преди, и след избори българският Северозапад остава пуст и тъжен, а малкото останали хора ще продължават още поне четири години да оцеляват в сянката на голямата политика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5382 |27.10.2015 Спечелилият от първи тур кмет на Смолян Николай Мелемов: Всички наши гласове са чисти, няма да правя следизборна коалиция . 8| 4998 |01.10.2015 Миков към възрастните хора: БСП никога няма да отстъпи от ангажиментите си към вас . 14| 11086 |17.08.2015 Въргала към Цолова: Разбрах, че мъжът ти го няма и веднага хукнах . 0| 5297 |14.08.2015 Ето къде няма да има вода в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads