Реклама / Ads
1| 5481 |18.04.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Българите очакват необичаен Великден

.
Източник: БГНЕС
Борбата срещу разпространението на коронавируса по света, наложи промени както в ежедневието на хората, така и в ритуалите и начина, по който християнският свят празнува Възкресение Христово.
 

Най-светлият християнски празник, католиците посрещнаха по домовете си, съпреживявайки по телевизията традиционната служба в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана, на която присъстваха единствено духовници, начело с папа Франциск.

 

Въпреки извънредното положение, което продължава до 13 май, православните храмове в България са отворени както през Страстната седмица, така и навръх Великден. Службите трябва да се провеждат при спазване на строги мерки за сигурност и недопускане на струпването на много хора на едно място.

 

Анкета на Радио България показа, че макар да са уморени и притеснени за бъдещето след края на пандемията, празникът на Възкресението ще озари душите и домовете на българите, макар не толкова пищен като друг път.

 

Мнението на интервюираните:


„Ще бъде по-различно и в храмовете, където може би ще има по-малко хора, но аз мисля, че не е лошо да отидем да запалим свещичка, да се поклоним пред светите икони и да почетем този прекрасен празник, спазвайки всички необходими мерки за безопасност – смята журналистът Борислав Радославов. Всеки, който прецени, може да се помоли и пред домашната икона, както ни призоваха.“

 

Според него, на фона на всички свои негативи, епидемията от коронавируса е оказала и положително влияние върху някои хора:


„Виждам една нагласа сред хората да разговарят все повече за Бог, за вярата, за смирението. Иска ми се това да бъде така и занапред, когато тази епидемия си отиде.“

Възможност за промяна, когато кризата с вируса отмине, вижда и предприемачът Михаела Стойкова: „Вярвам, че настоящата ситуация може да ни даде много позитиви като това да се сплотим, да обърнем много по-голямо внимание на истински важните неща в живота, които никой не може да ти отнеме – подкрепа на семейство и приятели и вярата в доброто“.

Що се отнася до самия празник, Михаела, която е протестант, спокойно приема факта, че трябва да го прекара у дома, без да посети службите в църквата. Признава, че участва в тях виртуално, тъй като от началото на извънредното положение, те се провеждат само онлайн.

 

„Независимо от ситуацията, аз ще посрещам Великден, както винаги съм го правила“ – категорична е Антоанета Йотова. „Ще се съобразя с призивите и няма да ходя на църква, но все пак с трима-четирима души ще си боядисаме яйца, ще вземем козунак“.

Отношението ѝ към вярата и Бога остава непроменено от пандемията, но се надява, че онези, които досега не са вярвали, или са отричали Бога и възможността за спасение на нашите души, ще променят своя мироглед.

 

Извънредните мерки и неизвестността, съпътстващи тазгодишния Великден, създават известен дискомфорт за някои граждани: „Аз съм човек, който спазва традициите – споделя преводачът Диана Димитрова.– У нас цялото семейство се събираме на Великденски обяд, ходя на църква и това определено ще ми липсва, но все пак не бих го изживяла като психическа травма, защото това е ситуация, с която просто трябва да се съобразим“.

 

Три години подред Диана и съпругът ѝ, посрещат Възкресение Христово заедно със своята дъщеря, която живее в Германия, но заради изолацията и невъзможността да пътуват, тази година са принудени да бъдат заедно само онлайн. Каквато ще бъде празничната атмосфера и в хиляди други български домове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6500 |14.01.2020 Иво Христов към ЕК: Българите не искат страната ни да се превърне в бунище . 12| 11126 |10.09.2019 Мъже в черно притесняват протестиращите срещу номинацията на Иван Гешев, очакват се безредици /допълнена/ . 2| 5225 |03.03.2019 Наследникът на Николай Игнатиев: За него българите са били братя по вяра . 0| 4104 |11.02.2019 След Брекзит българите във Великобритания може да не гласуват на Острова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads