Реклама / Ads
0| 5551 |09.07.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Безплатно насочват младежи в мечтаната професия

.
Националният портал за кариерно ориентиране на ученици вече работи. Младежите вече много по-лесно могат да изберат професията, която подхожда на техните индивидуални особености и която те биха искали да работят, след като завършат училище. Правилният избор ще ги направи успешни в тяхната професионална реализация в бъдеще.
 

Достъпен през интернет, сайтът представлява цялостна платформа, където всеки ученик може да попълни безплатни въпросници, на база на които му се изготвя доклад, с насоки за подходящите за него професии, каза пред Фрог нюз ръководителят на проекта Милена Хаджииванова. Порталът дава възможности за ориентация и на учениците след 7 клас, които получават насоки за предпочитаните от тях специалности в средното образование.  

 

Щом ученикът попълни въпросниците, получава доклад, в който се виждат областите, в които той има най-силно изразени интереси. След това, ученикът може да разбере повече детайли за избраната професия – например какво е най-характерно за нея, къде се изучава – като средно и висше образование, какви изпити трябва да се положат, интересни линкове и др.

 

При интерес учениците имат възможност да си запишат час за консултация със специалисти - психолози, които ще разполагат вече с пълния профил на младежите, попълнили въпросниците. Така те ще могат на живо да зададат всички въпроси, които ги интересуват и да получат подкрепа в първите им стъпки по професионалния път. 

Има още интерактивни упражнения за кариерно ориентиране, организирани чрез снимки, кръстословици, техники за самоанализ и самооценка, работа с различни казуси и др.

 

Подобен сайт се прави за първи път в България и е по инициатива на министерството на образованието, като е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Основен изпълнител на проекта е Ейч Вижън – консултантска компания в областта на организациооното развитие и консултиране.

 

Специалностите, които най-силно привличат учениците през последните години, са психологията – която е една от специалностите с най-висок бал от няколко години насам, програмирането, икономиката, правото. Все повече има интерес и за графичния дизайн. Пазарът на професиите се променя непрекъснато през годините и нови неща излизат напред.

 

Има такива професии, които ги е нямало преди 5-10 години. Например -  хора, които изпробват компютърни игри. Разраства се пазарът – те играят и им се плаща за това. Какво по-привлекателно за един тийнейджър, например? Друга съвременна професия е коуч, която е втората най-бързо развиваща се професия в света след ИТ професиите.

 

Вижте повече на https://orientirane.mon.bg/

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5922 |07.07.2015 П. Иванов пред Фрог: Първи сме в Европа по детска смъртност, водим класацията по самоубийства в света . 0| 8924 |07.07.2015 Парамов: Няма такава държава! Опростиха им 200 млрд. евро дългове . 0| 6124 |06.07.2015 Костадин Костадинов: Искам да вкарам Марешки в затвора . 0| 6189 |05.07.2015 Джамбазки: Гърците да си понесат последиците, без да им ги налагат от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads