Реклама / Ads
114| 8222 |08.02.2009 НАРОДЕН ГЛАС

Бойко хвърли камък в блатото

.
Трябваше някой да ни каже, че не ставаме за нищо като народ. Случайно ли е изказването на Бойко Борисов? Непремерено? Емоционално? Позволете ми да се съмнявам.
 

 

Никола Атанасов

Трябваше някой да ни каже, че не ставаме за нищо като народ. Изненадващото в случая и печелившо като стратегия е, че ни се казва преди избори, а не след това - като оправдание за неспечелени проценти Далеч съм от мисълта да величая Бойко Борисов, но той направи нестандартен ход, който ангажира емоционално почти 100% от нацията (само тия, които не са разбрали за изказването му в Чикаго, само те няма отношение към темата).

Младите се зарадваха - „Така е, Бойко Борисов е прав" почти скандират по между си те с присъщата за младостта им неприязън към по-старото поколение - и в личен, и в обществен план.

„Как може?" - възмущават се старите, визирани от Бойко Борисов като глупави и водени само от носталгията си по време на избори.

Етническите турци, но все пак - български граждани, дори и някои от тях да са имали симпатии към ГЕРБ, сега ги оттеглят безусловно, защото тях засегнеш ли ги на етнос или вяра - стой, та гледай. А иначе общо взето са кротки хора (става дума за обикновените турци по села и градове, не за върхушката на ДПС).

Циганите... те по принцип са „Пей, сърце!", който плати повече, за него ще гласуват. Просто манталитетът им е такъв, неслучайно нямат държава, държавата в масовото им съзнание е тази, която дава и на която после нищо не дължим, дори елементарна благодарност. Разбира се, и тук има изключения.

Масата негласуващи, „защото няма за кого" - също са леко развълнувани - в зависимост от възрастта си от колебаещи се стават „за" или „против" Бойко Борисов.

Всъщност целта е постигната Всички сме емоционално ангажирани с проблема. Тези, които не се смятат за „лош човешки материал" - предимно младите и образованите са доволни, че някой е посочил с пръст виновниците за незавидното дередже на държавата ни. Тези, които си имат своите комплекси - най-вече от възрастта и етническия си произход, са обидени. Но няма безразлични, не забелязвате ли?

Защо политиците се развълнуваха толкова обаче? Сега им е паднало да извлекат своите си дивиденти от скандала, обяснявайки ни подробно как от Борисов политик не става. Дали пък не му завиждат мъничко, че пак дръпна лъча на прожектора към себе си?...

Костовите хора са най-разтревожени - редовите костовисти са вбесени, че ръководството им преговаря зад гърба им с ГЕРБ, партията, която голяма част от тях не одобряват или не приемат за сериозна. Едва ли и светкавичната реакция на Иван Костов, че „няма такова нещо" ги е успокоила напълно.

БСП и ДПС заявиха, че ще сезират съда в Страсбург за подбуждане към етническа вражда и дискриминация по етнически и възрастов признак. Едва ли и самите те вярват, че могат да извадят неопровержими доказателства от записа на срещата на Бойко Борисов с емигрантите в Чикаго, но това очаква електоратът им от тях - да реагират. И те реагират.

СДС засега се ослушва май... или просто не може да се дореди от „големите" да се изкаже по въпроса.

Волен Сидеров, който на миналите избори спечели част от процентите си с риторика против турците, сега е в паника - намери се по-националист от него в лицето на Бойко Борисов, който с две думи, не с поредица площадни изяви посочи врага на България. Интересно ще бъде оттук нататък в каква посока ще дълбаят „Атака", защото между нас казано „им дръпнаха черджето".

Яне Янев е ясен по принцип - той разчита на компромати, скандали, но скандалът, който предизвика Бойко Борисов не може лесно да бъде засенчен, затова за момента РЗС си траят.

Хората на Ковачки, барабар с войводите и земеделците на Личев изумяха - и на тях им откраднаха идеята на много възрастните граждани да им се отнеме правото на гласуване (поне във форума на ВМРО е така - усилено се прокарва идеята на хора над 70 години да им бъде отнето правото на гласуване - б.а.).

Другите... кои са другите? На тях никакви статистики и социологически проучвания не им отреждат място в парламента, поради което ще ги пропуснем в този анализ. Равносметката е ясна ГЕРБ (по-точно Бойко Борисов, защото огромната част от хората на ГЕРБ са непопулярни в обществото) си вдигна рейтинга.

Останалите имат повод да стегнат редиците си, да втвърдят електоратите си.

Е, на фона на дотук изброеното, случайно ли е изказването на Бойко Борисов? Непремерено? Емоционално? Позволете ми да се съмнявам... (PisnaNI.com)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5935 |03.02.2009 Каква България показва Първанов от руските ширини? . 10| 5983 |27.01.2009 Правосъдие с хелий . 28| 6792 |23.01.2009 Обръчи от клекала . 87| 6076 |15.01.2009 Миков - строг и несправедлив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads