Реклама / Ads
0| 5034 |24.04.2016 НАРОДЕН ГЛАС

НС на БСП прие проект за Декларация „125 години БСП”

.
Националният съвет на БСП прие на свое заседание проекти на важни документи, които предстои да бъдат разгледани на предстоящия партиен форум на 7-8 май. Одобрен беше актуализиран проект за Политическа декларация на 49-ия Конгрес „125 години БСП”, в който се посочва, че БСП е една от най-старите партии в Европа и света и нейната история е извор на опит и вдъхновение.
 
Декларацията припомня, че за 125 години партията преминава през различни периоди, била е преследвана и забранявана, но съществува досега, защото остава партия на хората на труда и е свързана със съдбата на България. Отбелязва се, че в дългия си път БСП е имала много победи и поражения, но не къса неудобни страници от собствената си история.

В текста се припомня, че партията ръководи България, когато страната постига всестранен икономически и духовен напредък, огромни успехи в социалната сфера, здравеопазването, образованието, намира място в първите 30 държави в света. Наред с това вече четвърт век БСП отстоява демокрацията, парламентарното управление, правовата и социалната държава у нас. Подчертава се обаче, че преходът не е извел България на по-високо ниво на развитие и по-добър живот за мнозинството, че страната остава най-бедната в Европейския съюз.

„Във вековната си история социалистическата ни партия е преживяла много преходи, но не е преходна партия. Светът, Европа и България преживяват отново дълбоки и драматични промени. Неравенството нараства в небивали, опасни размери. Неолибералният модел е изчерпан, но неговите последици остават”, пише в декларацията „125 години БСП”. „Програмата на БСП е за свободни граждани, справедлива държава и солидарно общество. Спасението сега е в лявата национална политика”, посочва документът. Според него БСП отново е пред избор – да бъде истинска социалистическа партия, партия на бъдещето или да остане в миналото, а възстановяването на доверието налага скъсване с разминаването между заявена и реална политика.

На днешното заседание на Националния съвет на БСП бе изнесен и докладът на Комисията „България и БСП – състояние и перспективи за развитие”. Той съдържа отговори на много от въпросите за това какво се случи през последните 25 години с България и с БСП, както и какви са днес перспективите за развитието и на страната, и на партията. В документа се припомня, че БСП пое отговорността на движеща сила в промените, чието начало бе положено на 10 ноември 1989 г., включително с приемането на новата Конституция на страната, отстояваща реализацията на демократичната, правовата и социалната държава. Докладът съдържа преглед на ключови политически и икономически събития и процеси през годините на прехода и ролята на БСП, като призовава за извличане на поуки от дейността на партията и във властта, и като опозиция.

В документа се коментират и предизвикателствата пред партията да произведе, убеждаваща гражданите, управленска алтернатива, която да ги привлече и насърчи да дадат доверието си за нейната реализация. „Верният ориентир и за посланията ни към обществото, и за собственото ни развитие като партия е бил и остава един – верността към интересите на хората на труда, отговорността, която споделяме за съдбините на България”, пише в доклада.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4779 |14.01.2016 Тръгва проект за демонтиране на паметника до НДК . 2| 5250 |13.02.2015 ЧЕЗ иска облекчени процедури за инфраструктурни проекти с обществено значение . 27| 7457 |04.02.2015 В. Енчев за Фрог: ДПС иска циничен законопроект; ще взриви етническия мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads