Реклама / Ads
11| 17409 |05.08.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Джоузеф Огъстин: Тръмп ще научи какво са вършили Пеевски и Цацаров

.
Джоузеф Огъстин
Много е важно президентът Доналд Тръмп да научи, какво са правили Делян Пеевски и Сотир Цацаров по казуса „КТБ – Цветан Василев”. Това заяви вицепрезидентът на вашингтонската консулнтанска компания JWI (Jefferson Waterman International) Джоузеф Огъстин в интервю за телевизия „Би Ай Ти“.
 
В същото интервю той обясни се е запознал с Цветан Василев и научил подробности по скандала с фалита на КТБ.

„През ноември 2016 г. ни обърнаха внимание за случая. Решихме да проучим и да намерим начин да помогнем. Отидох в Белград и Цветан Василев успя да ме убеди, че е станал жертва на българска корупция на най-високо нво и че има атака срещу него“, разказа Огъстин.

 

Вчера изданието The Hill съобщи, че Цветан Василев е наел компанията JWI срещу 50 хил. долара такса. В този връзка вицепрезидентът Джоузеф Огъстин се е заел да търси подкрепа за банкера, пребиваващ в момента в Белград, по силата на закона „Магнитски“. Този закон дава възможност за закрила на лица, които разкриват корупция и за санкции срещу тези, които са нарушавали човешките права на такива лица и са ги преследвали.

 

Джоузеф Огъстин е работил 30 години за ЦРУ и има забележтелни успех като консултант по сигурност и международна политика. Той работи съвместно с The Richardson Foundtion на бившия конгресмен и губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън. Именно на него Огъстин разчита да предложи случая на Цветан Василев да бъде разгледан по закона „Магнитски“.

 

„Досега няма даден ход на дела по закона „Магнитски“, но има няколко случая, разгледани от Държавния департамент. Това е много важно. Ние планираме да подготвим иск до Държавния департамент, преди това искането трябва да получи одобрение от Конгреса – и от двете партии. След това Държавният департамент трябва да го предаде на Министерството на финансите. Ако и те одобрят иска за санкции, случаят отива при президента“, описа процедурата Огъстин.

 

Той посочи конкретно имената на депутата от ДПС Делян Пеевски и на главния прокурор Сотир Цацаров като главна цел на процедурата:

 

„Пеевски и Цацаров – това са конкретните личности, които ще бъдат определени като нарушители на човешките права“, категоричен е Огъстин.

 

Компанията JWI е проверила репутацията на България и данните от годишния доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права по света. В частта за България са открити множество факти и аргументи, които сочат, че е възможно наистина Цветан Василев да е станал жертва на кампания за прикриване на корупция чрез нарушаване на човешките му права.

 

„Разгледахме заемите на стойност 200 милиона евро, които Пеевски е взел от банката и е отказал да върне. Разгледахме нахлуването на баретите в банката през 2014 г., как са унищожени банкови документи, как БНБ не се е намесила, заплахите срещу Василев. Също и много други факт и документи“, разкрива още Огъстин.

 

Джоузеф Огъстин обеща скоро случаят да се озове в Държавния департамент.

Сергей Магнитски бе адвокат, срещу когото руското правителство повдигна няколко криминални обвинения, след акто той разкри данъчна измама за 230 милиона долара.

 

По-късно той почина в руски затвор при мистериозни обстоятелства.

 

Първият закон "Магниитски", приет през 2012 г., предвижда санкции срещу руснаци. Глобалният закон "Магнитски", който бе включен в подписан през декември 2016 г. проектозакон за разходи за Пентагона, вече дава възможност на САЩ да отказват визи и достъп до американската банкова система на лица от която и да било държава.

Предстои само да бъдат подавани формални молби, докато потенциалните кандидати очакват указания от Държавния департамент и Министерството на финансите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6332 |05.08.2017 Адв. Ангелова: Обвинение срещу директор на Фонда за деца буксува заради прокуратурата . 0| 5392 |04.08.2017 Съдии ще нищят за връзки между Путин и Тръмп . 1| 5672 |03.08.2017 Медведев: Конгресът на САЩ унижи Тръмп с търговската война с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads