Реклама / Ads
0| 6913 |24.12.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Д. Добрева за Фрог: 5 са причините за следпразничната депресия, избягайте от нея

.
Дора Добрева
Една от най-коварните депресии в днешно време е следпразничната. Тя се случва, когато би трябвало да сме щастливи и доволни, а ни носи лошо настроение, липса на мотивация, загуба на вяра в бъдещето. Точно, когато имаме възможност да празнуваме, да сме сред любими хора, да почиваме, емоционална дупка изчерпва енергията ни. Тъгата, меланхолията и безразличието разрушават представата ни за празнуване, коментира за Фрог нюз психологът Дора Добрева.
 

За да се предпазим от празнична депресия, е добре да имаме представа от причините, които я предизвикват. Ето кои са те според специалиста.


Стресът

Основна причина за празнична депресия е стресът от планиране на Коледа и Новата година. Налага ни се да мислим за много неща наведнъж, да планираме различни събития от ежедневието ни, това често ни създава усещане за безпомощност. Какво да купя? Как да го опаковам? Кога да го подаря? Как да се справя? Как да посетя всички и да се съобразя с всичко и да разпределя правилно и времето, и бюджета си?


Умората

Тичането по нетипични задачи, посещаване на различни празнични събития, много храна, алкохол, хора, разговори, често недостиг на сън. Всичко това може да ни кара да се чувстваме некомфортно.


Представата за празника

От всички посоки ни се натрапва как е добре да изглежда празника, натрапва ми се идеята, че е задължително да бъдем щастливи, весели и засмени, за да посрещна Коледа и Новата година в страхотно настроение и задължително сред любими хора. Идеалният сценарии често се оказва невъзможен.


Страхът от провал

Страхът, че може да направим нещата неправилно, да не изберем подходящите подаръци, облекло, поведение и т. н. Често напълно подсъзнателно се опитваме да спазим традицията и да си доставим малко или повече Коледно щастие или поне настроение. Очакването празника да е както преди, когато сме били деца. Детското преживяване, разбира се, никога няма да се върне, но това не означава, че не можем да се насладим на пълноценна Коледа, като възрастни, по наш си начин.


Равносметката

В края на годината някак си неканена идва равносметката за изминалото време. В живота на всеки човек има и добри, и не добри моменти и е въпрос на лично решение на кои от тях да обърнем по-голяма внимание и значение. По-полезно е да се опитаме да си поставим цели за следващата година, да планираме какво искаме, да вземем решения, които ще ни помогнат да имаме по-положителна равносметка на следващите празници.

Ето някои неща, които ще ни отдалечат от следпразнични лоши настроения.

· Погрижете се за себе си: Отделете време за себе си, доставете си радост, ако не се разбирате със семейството си, не посрещайте празниците по традиционен начин. Ако работата ви е твърде стресираща, вземете си няколко дни отпуск и по възможност заминете на почивка за няколко дни.

·  Откажете се от големите планове. Подарете си спокойствие и почивка. Желанието да организирате идеалния празник може да ви изиграе лоша шега и да ви провали празника.

·  Без конфликти. Избягвайте хора, които няма да ви спестят критики и поучение. Опитайте се да не обръщате внимание и да избягвате неща и хора, които ви дразнят или по някакъв начин може да ви развалят настроението.

·  Благотворителност. Повечето хора се чувстват по-добре, ако направят нещо мило за някой, който е в беда или нужда. Понякога е достатъчно само да се усмихнем някого, за да се почувстваме по-добре.

·  Сън. Осигурете си достатъчно време за сън. Така ще се чувствате свежи и отпочинали и може да имате повече желание за празнуване и веселие.

·   Разходете се. Затварянето в къщи и изолирането от външния свят не е добра идея. Изберете си място, което харесвате и се разходете, чистия въздух и леката разходка ще ви помогнат да се насладим на празника.

·  Не прекалявайте с храната и алкохол. Махмурлукът и тежкия стомах допринасят за лошото настроение. От друга страна и крайните ограничение също може да ни направят тъжни и да ни развалят празничното настроение.


Новогодишните празници най-често се свързват с чудесата. Сякаш обикновения ден изчезва, за да направи място за вълшебства, за сбъдване на чудеса, на магията, която прави всички хора по-добри. Истински вълшебната Коледа е онази, която ни усмихва. Онази, която се случва точно по нашия план. В онази, в която сме себе си и не се опитваме да отговорим на нечии, чужди очаквания, вярвания или преценки. Бъдете честни към себе си и другите, отнасяйте се с уважение и доверие към себе си и другите, бъдете отговорни и Коледното чудо ще се сбъдне.

 

Още от съветите на психолога вижте в: www.psihologdobreva.com

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7091 |14.12.2015 Aдвокат Деян Николов за Фрог: Има лобистки текстове в новия Кодекс за застраховане . 26| 10206 |08.12.2015 Адв. Екимджиев за Фрог: Хр. Иванов да разкрие лицемерната игра на Борисов . 7| 7428 |24.11.2015 Васил Филипов пред Фрог: Режим на тока няма да има, но с какво ще плащаме? . 2| 6103 |20.11.2015 Психолог за Фрог: Страхът ни пази, но и ни подчинява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads