Реклама / Ads
13| 8940 |07.11.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Експерти: Финансовият министър цели осветляване на прикрити договори, да се превърнат от граждански в трудови

.
Добромир Иванов и Георги Ангелов
Преравняването на гражданските договори на трудовите означава, че това, което получават хората по гражданския, вече ще е по-малко. Логиката на гражданския договор е от него да се възползват хората, които искат някаква допълнителна работа и доход или да поемат някаква временна работа. В този смисъл целта му е да е по-гъвкав. С идеята за изравняването им се прокарва ефективно повишаване на данъците. Това коментира пред Нова тв Добромир Иванов, шеф на БЕСКО.
 

Ако става дума за доход от 1000 лева, при трудов договор трябва да се платят 1500 лева, а ако е граждански - 1200-1300 лева.

 

Идеята не е всички граждански договори да се превърнат в трудови. Тук целта е прикритите договори да се превърнат от граждански в трудови, за да се защитят работниците. Т.е. ако ти работиш цяла година на 8-часов трудов ден, но казваш, че работиш на граждански договор, това не е граждански договор, коментира Георги Ангелов.

 

А ако работиш постоянно за един и същ работодател постоянно, трудовият договор те обезпечава с права като болнични, майчински, отпуски. Това са неща, които при гражданския договор го няма, допълни той.

 

Тази стъпка на правителството всъщност цели изсветляване на прикрити договори, което е похвално, посочи Иванов.

 

А при идеята за събирането на касови бележки, за да ти даде държавата 100 лева, трябва да похарчите 10 000 - 15 000 лева, за да ги вземете тези 100 лева. Така че няма смисъл в момента да заливаме НАП с касови бележки заради няколко стотинки, коментира Иванов.


Целта на мерките в туризма и при заведенията е да се постигне това, което направиха в Гърция и което работи. Идеята е да има ниски ставки за туризма, но те да се плащат, за да има висока събираемост и да се пълни бюджета. Не може да има нисък данък и те пак да си укриват доходите. Ако ще е така, се връща старото положение отпреди три години с по-високи данъци, коментира Ангелов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 10044 |06.11.2023 Терзиев: София ще бъде градът на хората с големи мечти, който ще даде възможност да се реализират /видео/ . 33| 13372 |04.11.2023 Иван Ланджев и българското селфи: Какви сме, защо сме такива, какво е бъдещето ни? . 6| 10232 |03.11.2023 Камен Алипиев - Кедъра: Да, видеонаблюдението ни показва как сме най-големите тарикати и можем да минем метър . 20| 31884 |01.11.2023 Капитан I ранг о. з. инж. Николай Йорданов за ФрогНюз: Войната в Украйна! Давид бие Голиат и по море!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads