Реклама / Ads
1| 16634 |03.04.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Фрогоко: Циркови конкурси в Министерство на отбраната? А след това?

.
Военните стоят твърдо зад кадровата политика на министър Янев, но...
Заглавието е на група офицери, които ни изпатиха писмо за провежданите или непровеждани конкурси в Министерството на отбраната за важни чиновнически места. Те се възмущават от назначаването на аматьор за директор на дирекция ”Отбранителна аквизиия” и на постоянен секретар на отбраната. И на други длъжности.
 
За отбелязване е, че в Министерството на отбраната бяха направени редица оптимизации на важни директорски места, които бяха подкрепени от военнослужещите както в МО, така и от Щаба на отбраната. С облекчение бяха посрещнати новините   за освобождаването на такива експерти като Антон Ластаржиев / с неприета оставка/, Тодор Тагарев, Станимир Георгиев, Петър Манолов, бившата зам. министърка Десислава Йософова тези дни и още няколко МО-персони.

Но въпреки това, до Frog news писаха група военнослужещи, разтревожени от клатушкането на конкурсното начало /по тяхно мнение/ за някои длъжности.

Ето написаното без редакторска намеса:

"Още в началото на март стана известно, че за първи път в историята на министерството се обявява конкурс за директор на дирекция „Отбранителна аквизиция“ (и нейните предходни, както и да се наричаха през годините), която след  разделянето си с главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“  бе без директор.  Радостта на бъдещите кандидати за поста обаче бе кратка, т.к. точно след седмица, на 16 март, шокиращо бе назначен за изпълняващ тази длъжност човек, който няма нищо общо със силната специфика на аквизицията – Тома Иванов Иванов. Същият е бивш кадър на националната телевизия, дългогодишен неин служител и един мандат член на СЕМ. По време на правителството на Орешарски бе назначен за шеф на Информационния център на МО, а след него, до сега, бе негов заместник-директор.  Но понеже партията му – майка е на власт за кратко някой реши, че въпросният телевизионер трябва да бъде подходящо трудоустроен. За конкурса са допуснати 8 кандидата, сред които личат имената на няколко познати и авторитетни бивши дългогодишни служители на дирекцията. Интересно как фаворитът на сегашните управляващи - медийният специалист Тома Иванов ще пребори на конкурса професионалистите в областта на аквизицията. И как от комисията начело със заместник-министър Михайлов ще си „плюят на лицата“ за да изберат „който трябва“. А после започват критиките, че обществените поръчки са манипулирани и не вървят нещата в най-ресурсната и важна дирекция на Министерството на отбраната!

„Черешката на тортата“ остава за конкурса за постоянен секретар на отбраната, мандатът на последния на която изтече на 18 март. Това е най-важната и най-влиятелна цивилна длъжност във ведомството, и ако и тя се избере формално, с „посочен“ кандидат, значи цялата кадрова политика се “умножава по нула“ – т.е. каквото си беше – това си и остава. Точно натам са се насочили управляващите министерството (или тези, които им казват какво да правят). Изключително се бърза да бъде направен т.нар. „вътрешен подбор“ за длъжността, на който да бъде „избран“ бившия началник на политическия кабинет и по-бивш комендант Румен Василев, който след като бе отстранен от политическия пост (защо ли?) временно е поставен на експертна длъжност в една от дирекциите (ППБ) за да може да участва в „подбора“. Да, ама министерството е настръхнало за тази „гьонсуратщина“!  И не всички потенциални възможни кандидати са отказали да участва в „подбора“ (въпреки оказвания натиск).  За непросветените трябва да се посочи, че дори и конкурсът с вътрешен подбор да е вратичка в закона (изключение), той е на ръба на същия, защото изрично е посочено, че назначаването на държавни служители задължително става с провеждането на конкурс  по професионални критерии. А какво остава за тази сериозна длъжност, която между другото отговаря за кадровата политика на цивилните служители във ведомството?

Както се казва: „на конкурс като на конкурс“, и с него и без него пак ще си назначим когото искаме. И преди е било така – така и ще бъде! А наивниците, които кандидатстват (пак) ще пият по една студена вода…". Дали ще е така?

Не се знае докъде са стигнали конкурсите за Главен инспектор на МО и за директор на дирекция "Социална политика".

Дали пуснатите от служебния военен министър конкурси ще имат предизвестен край ни предстои да видим, ако те се случат до идването на новия кобинет. Но както и да е, звучат заплашително и тотално реваншистки думите на бившия и бъдещ депутат от ГЕРБ полковник от резерва Валентин Радев който казва: "У никого не трябва да има съмнение, че посочените планирани и вече извършени безпринципни назначения ще бъдат ревизирани от новото правителство. До тогава призоваваме министър Стефан Янев да отмени тези свои заповеди и да преустанови всички уволнения, конкурси и нови назначения, както и други действия и решения с които се нарушава нормалния ритъм на работа на ведомството и се засилва безпокойствието и неувереността в служителите в министерството на отбраната и военнослужещите в Българската армия."

Ще припомним само, че Валентин Радев бе зам. министър на небезизвестия Аню Ангелов - Ньойски.

Ще припомним още, че в в петък ГЕРБ призова служебното правителство да спре всички "политически уволнения и назначения". "Обръщаме се и към президента Румен Радев да вземе отношение по продължаващото безпринципно кадруване от страна на служебния кабинет", се казва още в декларацията.

Калин Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6528 |16.04.2024 Пламен Димитров: Защо Борисов внезапно смени на 180 градуса стратегията на ГЕРБ за правителството? . 5| 2822 |16.04.2024 "Неиздадени дипломи" - украинските студенти, които никога няма да се дипломират. Русия ги уби . 20| 5271 |14.04.2024 Загина бесарабският българин Роман Юхневич, с позивна Болгар. Всеки български патриот дължи съпричастие с украинската борба . 1| 2923 |13.04.2024 Руслан Трад: Все повече може да се очаква видима конфронтация между Израел и Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads